Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Analytiker: Swedbank levererar enligt förväntningar

2019-07-17 08:08
Göran Persson tillsammans med Swedbanks tillförordnade vd och koncernchef Anders Karlsson. Foto: Alexander Mahmoud

Göran Persson: Swedbank ska fortsätta vara en starkt kapitaliserad bank, en bank med låg risk.

Vinsten sjunker och samtidigt meddelar Swedbank att man sänker utdelningen till ägarna. Ett förväntat besked enligt analytiker, men överraskande för marknaden.

Bankkoncernen Swedbank redovisar en rörelsevinst på 6|552 miljoner kronor för andra kvartalet, jämfört med vinsten på 7|319 miljoner kronor motsvarande period 2018.

Räntenettot steg till 6|607 miljoner kronor, från 6|273 miljoner kronor.

Andreas Håkansson, analytiker på Danske Bank anser att Swedbank levererar en stabil rapport.

– De slår konsensus med 5 procent, och räntenettot och kostnaden är i linje så det är betydligt bättre kvalitet än Handelsbanken. Där sänker man också sin utdelningsandel, vilket vi tyckte var förväntat men det kan vara en överraskning för marknaden, säger han.

Utdelningspolicyn sänks till 50 procent av vinsten, från tidigare 75 procent. Samtidigt har styrelsen satt upp målet att banken ska ha en starkare finansiell ställning genom att ha en så kallad kärnprimärkapitalrelation överstigande Finansinspektionens krav med 1-3 procentenheter.

"Swedbank ska fortsätta vara en starkt kapitaliserad bank, en bank med låg risk. Genom de nya målen får vi ännu bättre förutsättningar att fortsätta bidra positivt till de samhällen vi verkar i", skriver Göran Persson, styrelseordförande i Swedbank i ett pressmeddel

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom