Analytiker väntar sig styrkebesked från Lundin Mining

2017-04-20 16:51 Direkt Affärsvärlden

De globala gruvbolagen har ett lukrativt 2016 bakom sig och när det nu drar ihop sig till rapporter för det första kvartalet 2017 väntas nya styrkebesked. Lundin Mining är inget undantag.

"Vi räknar med att produktionen ska ha varit fortsatt god och vi förutser inte några förändringar av produktionsprognosen för 2017", skriver till exempel Swedbank inför rapporten.

Bolaget väntas under perioden ha dragit nytta av stigande basmetallpriser, stabil produktion och en gynnsam valutautveckling. Någon dramatik väntas inte.

"Vi räknar inte med några överraskningar och fortsätter att fokusera på Candelaria", slår Pareto Securities fast, med hänvisning till den chilenska koppargruva som står för en majoritet av Lundin Minings kopparproduktion.

Enligt SME Direkts sammanställning av nio analytikers prognoser väntas i snitt ett rörelseresultat före prospektering om 257 miljoner dollar, upp från 225 miljoner i det fjärde kvartalet och klart över de 152 miljoner som redovisades för det första kvartalet i fjol.

Lundin Mining kunde bara ett par dagar före rapporten meddela att den segdragna försäljningen av andelen i gruvan Tenke Fungurume i Demokratiska Republiken Kongo avslutats. Bortsett från en extrabetalning om 14 miljoner dollar, cirka 125 miljoner kronor, var villkoren identiska med tidigare uppgifter. Bolaget får därmed in över 10 miljarder kronor.

Nyfikenheten på hur Lundin Mining ska sätta den redan tidigare starka balansräkningen i arbete är av naturliga skäl stor. Vd Paul Conibear har låtit förstå att allt från förvärv och investeringar till återköp av obligationer och extrautdelningar övervägs.

Efter en framgångsrik genomförbarhetsstudie vid fyndigheten Eagle East i Michigan har bolaget godkänt en utvecklingsplan för området. Under förutsättning att nödvändiga tillstånd erhålls kommer Eagle-gruvans livslängd därmed att förlängas.

En större investering, i storleksordningen 250 miljoner euro, övervägs för att dubbla zinkproduktionen vid Neves-Corvo i Portugal. Arbetet med en genomförbarhetsstudie pågick under det fjärde kvartalet och en miljökonsekvensbeskrivning har lämnats in till landets myndigheter. Avsikten är att den utbyggda anläggningen ska nå produktion under 2019.

En uppdatering om hur byggandet av avfallsdammen Los Diques vid Candeliara-gruvan utvecklas står också på flera analytikers önskelista. Av bokslutsrapporten framgick att av de totala väntade kostnaderna på 295 miljoner dollar hade 130 miljoner investerats per årsskiftet. Alla tillstånd var då på plats och arbetet utvecklades enligt plan.

Rapporten väntas på onsdag 26 april, efter klockan 22 svensk tid. En telefonkonferens för media och analytiker inleds klockan 14 på torsdagen.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom