Analytiker: Varning för tillväxtmarknader

Den Londonbaserade strategen John-Paul Smith ser inga tecken på en vändning på världens tillväxtmarknader. Om han har rätt står några av de största fondförvaltarna inför en stor besvikelse, skriver Bloomberg.

John-Paul Smith vid analysfirman Ecstrat var en av få som förutsåg den nedgång på tillväxtmarknaderna som inleddes 2011. Han gav också tidiga varningar inför börskraschen i Ryssland 1998.

Nu säger Smith att det nuvarande läget påminner om sent 1990-tal då kriser uppstod i Sydostasien och Ryssland. Han oroar sig för Brasilien, Kina, Ryssland, Turkiet och Polen,

– Det finns en betydande risk att framför allt Kina och Brasilien tvingas gå igenom någon form av ekonomisk eller finansiell kris, säger Smith till Bloomberg.

Analytikerns syn går tvärs emot optimistiska uttalanden från globala förvaltare som Black Rock, Franklin Templeton och Pimco. De senare hävdade nyligen att investeringar i tillväxtmarknader kan bli ’’decenniets affär’’.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets