Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Andersson: En svensk seger

2018-10-02 13:45
Foto: Thommy Tengborg/TT

EU:s finansministrar har enats om att sänka momsen på digitala böcker, tidningar och tidskrifter så att den hamnar på samma nivå som motsvarande pappersprodukter.

Beskedet kommer efter över två års överläggningar och innebär att EU-länder kan sänka momsen eller helt ta bort den på e-publikationer.

– En svensk seger, vi har kämpat hårt för det här, säger dock finansminister Magdalena Andersson vid finansministermötet i Luxemburg.

Hon framhåller att regeringen har haft starkt stöd av riksdagen i den sega kampen för att EU-länderna ska kunna tillåta lägre momssatser på e-böcker och andra former av digitala publikationer. Att Sverige så småningom kommer att kunna sänka momsen på de aktuella sakerna är viktigt, hävdar finansministern.

– Det förbättrar villkoren för svensk press och media, för kritisk granskning av politiker och för en fri press, säger Andersson.

Hon hoppas att lägre moms ska kunna genomföras så snart det är möjligt men framhåller att det till en del hänger på när Sverige får en ny regering. När en sådan finns på plats ska ett lagförslag skrivas och tas genom riksdagen. Finansministern har för dagen inte något stalltips för hur lång tid det kan ta att klara av hela processen.

I Sverige välkomnas även beskedet av bland annat mediernas branschorganisation TU, som påpekar att momsen på digitala publikationer nu kan sänkas från 25 till 6 procent.

"Äntligen, det här är ett oerhört positivt beslut. Ett beslut där nyhetskonsumenterna är de stora vinnarna. Beslutet kommer också att spela en avgörande roll för landets tidningar och nyhetssajter. Det är ett beslut som ökar möjligheterna för en modern och kraftfull journalistik i hela landet", säger TU:s vd Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom