Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Andersson: Lägger fram stram budget

2014-10-21 10:00

En stram budget med finansierade reformer för över 20 miljarder. Det är vad torsdagens budgetproposition kommer att innehålla, enligt finansminister Magdalena Andersson (S).

– Det finns inga möjligheter att genomföra ofinansierade reformer, utan varje reform behöver finansieras krona för krona. Däremot delar jag inte uppfattningen att det är lämpligt genomföra åtstramning på 100 miljarder för att nå överskottsmålet till 2018, säger Andersson.

Hon hänvisar till kritiken från Finanspolitiska rådet, som kritiserat regeringen för att överge överskottsmålet på en procent.

– Det skulle kunna riskera den återhämtning som vi ser. Med låg statsskuld är det inte akut att nå tillbaka till överskottsmålet utan vi kan ha en något långsammare bana, säger Andersson.

Just nu har Sverige ett underskott på två procent och ett strukturellt underskott på en procent av BNP, enligt Andersson.

– Vi hade ett strukturellt överskott på över 100 miljarder för åtta år sedan. Det är en dignande lada. När vi kliver in nu i ladan, är det ett hål på 90 miljarder, det är definitionen av tom lada, säger hon.

– Om vi var i en djup lågkonjunktur, krisläge, då är det inte problematiskt med underskott på två procent, men det är inte där vi befinner oss nu, vi har en tillväxt på två procent.

Regeringen kommer att leva upp till förslagen i försvarsberedningen. Huruvida det behövs ytterligare anslag, får bedömas efter att de nuvarande händelserna i Stockholms skärgård analyserats, framhåller Andersson. När försvarsberedningen kom, föreslog Socialdemokraterna dock ytterligare 900 miljoner kronor. Om de står kvar vid detta, är oklart.

– Exakt hur mycket blir det besked om på torsdag när budgeten kommer.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom