Andersson: Oklart om EU:s Tobinskatt berör svensk aktiehandel

Det är ännu oklart om den nya utformningen av den finansiella transaktionsskatten som tio euroländer vill införa kommer att beröra svensk aktiehandel. Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister under ekofinmötet på fredagen.
Andersson: Oklart om EU:s Tobinskatt berör svensk aktiehandel - magdalena-andersson-affarsvarlden-700_binary_6886477.jpg

“Vi behöver titta vidare på om svenska handlare skulle beskattas. Den typen av detaljer finns inte än”, sade hon.

De tio euroländerna har bantat ett tidigare förslag och lyft bort obligationer och derivat. Kvar är bara aktier.

I det ursprungliga förslaget från 2013 skulle Sverige beröras. I en transaktion mellan en svensk handlare och en handlare i FTT-land skulle då även det svenska ledet beskattas av FTT-landet.

De tio länderna är Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Belgien, Österrike, Grekland, Portugal, Slovakien och Slovenien.

Magdalena Anderssons preliminära bedömning är att påverkan på Sverige åtminstone nu minskar eftersom obligationer och derivat har tagits bort. Likaså minskar de skadliga effekterna på jobb och tillväxt.

På fredagens ekofinmöte rapporterade de tio euroländerna om läget i förhandlingarna om att skapa en sorts Tobinskatt.

Tyskland har nu lagt ett förslag i stort baserat på den aktieskatt som Frankrike redan har infört.

Det tyska förslaget lägger en skatt på minst 0,2 procent vid köp av aktier i börsnoterade företag med huvudkontor i ett EU-land, vars marknadsvärde överstiger 1 miljard euro.

Undantag görs för emissionserbjudanden, market making och intradaghandel.

De tio länderna diskuterar om intäkterna ska gå till EU-budgeten, den planerade eurobudgeten eller om intäkterna ska fördelas mellan deltagande länder.

Mindre länder är rädda för att intäkterna knappt ska täcka omkostnaderna. Ett förslag är därför att varje deltagande land ska garanteras 20 miljoner euro.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.