Andersson vill undvika ny Greklandskris

2017-02-17 11:13 Direkt Affärsvärlden
Magdalena Andersson (S), Sveriges finansminister. Foto: All over press

Sveriges Plan B om en ny Greklandskris skulle blossa upp i sommar är att ha ordning och reda i ekonomin. Det sade finansminister Magdalena Andersson till journalister på fredagen.

"Vi följer utvecklingen väldigt noga. Det som alltid är en plan B i Sverige är att vi står starkt rustade. Det är därför det är så viktigt med ordning och reda i ekonomin", sade hon.

Hon konstaterade att det verkar som att sannolikheten för att eurogruppsmötet kommer fram till en överenskommelse vid måndagens eurogruppsmöte "inte är så hög".

"Det tycks som om eurogruppens ordförande (Jeroen Dijsselbloem) försöker spela ned förväntningarna. Det kommer inte att vara skarpt läge än, det kommer först i sommar, så det finns ju flera ekofin och eurogruppsmöten kvar till dess", sade Magdalena Andersson.

Många bedömare har pekat ut måndagens eurogruppsmöte som kritiskt för en överenskommelse mellan Grekland och de internationella långivarna med tanke på de val som stundar i flera viktiga euroländer, med start i Nederländerna i mitten på mars. Mer eftergifter till Grekland bedöms inte vara populärt för någon av de regeringar som ska möta väljarna, men det är heller inte en ny skuldkris, noterade exempelvis Jan von Gerich, global räntestrateg på Nordea, nyligen.

Magdalena Andersson noterade att Greklandsfrågan är en fråga för euroländerna och inte en fråga som Sverige tar ställning till.

"Det är inte vi som har lånat ut pengar till Grekland, men självklart är det så att om det blir oro ute i Europa så är ju vi ekonomiskt länkade i Europa", sade hon.

Europas ekonomier står visserligen starkare nu än för 1,5 år sedan vid den förra Greklandskrisen, men Sveriges regering vill inte ha några nya kriser i Europa.

Finansministern linje är att det skulle vara bra om man kan lösa ut den här frågan på ett "väl avvägt sätt" mellan de länder som är involverade.

"Ju snabbare man kan komma överens desto bättre, men det riktigt kritiska läget kommer ju i sommar när de stora utbetalningarna ska ske", sade Magdalena Andersson.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom