Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ändrade skatteregler för utländska företag

2018-05-17 08:03

Företag som hyr ut personal ska betala mer i skatt föreslår nu regeringen efter förhandlingar med Vänsterpartiet, rapporterar Ekot.

Företag som är registrerade utanför Sverige men som hyr ut personal, inom till exempel bygg- eller tillverkningssektorn, ska tvingas betala skatt från första dagen arbetet inleds, enligt det nya förslaget.

Enligt dagens regler behöver en anställd på ett företag som är registrerat utanför Sverige, men som hyrs ut till arbete i Sverige, inte betala skatt om det handlar om färre än 183 dagars arbete på en tolvmånadersperiod.

Förslaget, som varit ute på remiss under hösten, beräknas ge uppemot 600 miljoner kronor i ökade skatteintäkter. Regeringen menar att de ändrade reglerna också ska rätta till problem med orättvis konkurrens mellan svenska företag som betalar skatt och utländska uthyrningsföretag som hittills kunnat undvika skatt.

– Så man tar bort ett undantag som har funnits och som har varit ett slags kryphål, kan man säga, som har kunnat utnyttjas för att inte behöva betala rimlig skatt i Sverige, säger Vänsterpartiets talesperson i arbetsmarknadspolitiska Ali Esbati till Ekot.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom