Anhöriga rasar mot ”taktlöst” miljarderbjudande från Boeing

Efterlevande familjer till olycksoffren till det Boeing 737 Max 8-plan som störtade i Etiopien i mars riktar hård kritik mot det miljarderbjudande som presenterades av flygtillverkaren tidigare i veckan.
Anhöriga rasar mot ”taktlöst” miljarderbjudande från Boeing - boeing-737-max-8-700_binary_6951151.jpg

Erbjudandet är vagt, inga kontakter med de anhöriga föregick beskedet och kan utsätta de anhöriga för kidnappningsrisk, menar flera familjer som Reuters intervjuat.

Rapporter om att familjerna lovades ersättning från amerikanska Boeing utlöste en våg av missförstånd hos anhöriga till de som dog i olyckan, som var den andra med den kritiserade flygplansmodellen på kort tid.

Flera anhöriga uppfattade att saken var klar – att de nu skulle få ersättning, men så är inte fallet. Boeings löften inrymmer endast avsättningar till ospecificerade välgörenhetsorganisationer och lokalsamhällen, inte skadestånd till de efterlevande, uppgav flera anhöriga.

Nomi Husain, amerikansk advokat företrädande sju familjer, uppgav att samtliga klienter tagit illa vid sig av Boeings besked.

”De frågar sig: ’Om de vill hjälpa oss, vet de inte ens vilka vi är? De måste väl åtminstone veta vad vi heter?’ Boeing kan inte förändra förloppet i detta, att de satt finansiell vinst före säkerhet”, sade advokaten.

Quindos Karanja, vars fru, dotter och tre barnbarn omkom, uppgav att flygjättens agerande var oacceptabelt och taktlöst.

”Det har inte skett i god tro”, sade han.

Andra anhöriga vittnar om en ström av telefonsamtal från släkt och vänner som undrat om pengarna kommit in ännu.

”Agerandet strör snarare salt i såren. De har inte över huvud taget konsulterat familjerna. Mina föräldrar har överösts av telefonsamtal”, sade juristen Kabau Wanyoike, vars yngre bror omkom, till nyhetsbyrån.

En tredje källa, som inte önskade bli identifierad, menade att Boeings agerande medför påtagliga risker för anhöriga, varav vissa lever i områden där kidnappningar med krav på lösensummor inte är någon ovanlighet. Saken kunde ha hanteras mer diskret, menade källan, och inte blåsas upp och basuneras ut.

”Boeing vill hävda att de har ett starkt varumärke, men det här utgör en faktisk risk för offren”, sade han.

Summan som vikts för välgörenhet relaterad till flygkatastrofen är utöver de mångfaldiga stämningar som riktats mot Boeing från efterlevande och aktieägare, som menar att Boeing förlett marknaden med felaktig information om planens säkerhet.

Efter kraschen i Etiopien stoppades modellen och ett omfattande utredningsarbete som renderat i att både Boeings och amerikanska luftfartsverkets arbete under certifieringsprocessen av det för flera piloter dolda autopilotsystem som sänkte planets nos tills kraschen var ett faktum ifrågasatts kraftigt.

I ett uttalande upprepar Boeing beskedet att avsättningen på motsvarande runt 1 miljard kronor är helt fristående från stämningar och det rättsliga efterspel som väntar och att pengarna kommer nyttjas för att stödja genom utbildningsinsatser, levnadskostnader och ekonomisk utveckling för de drabbade.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets