Annie Lööf: Jag är extremt exekutiv

Under årets upplaga av Årets ledare talade Annie Lööf om hur näringslivet kan öka sitt inflytande på det politiska beslutsfattandet.
Annie Lööf: Jag är extremt exekutiv - annie-loof-arets-ledare-700_binary_6886335.jpg

Under tisdagskvällen hölls prisutdelningen av Årets ledare i Berns Salonger i Stockholm. Huvudtalare under kvällen var Annie Lööf, Centerpartiets partiledare och före detta näringsminister, som intervjuades av moderator Maria Odaba.

– Jag är inte bara partiledare i media, utan jag är också chef för medarbetare. Jag har varit med om flera tuffa personalärenden, precis som alla ledare får göra, säger Annie Lööf.

Annie Lööfs ledarstrategi är att styra genom målsättning. Ju fler som vet om målen, desto fler har man med sig under resan, säger hon.

– Jag är väldigt målstyrd och har alltid jobbat med målsättningar.

När hon kom in i riksdagen 2006 tog hon hjälp av en ledarskapscoach. Tillsammans jobbade de med både privata och professionella målsättningar på kort och lång sikt.

– Jag har fått lägga mycket tid och kraft på att få alla medarbetare mot ett mål. I den resan lär man känna sig själv också.

Hon säger att hennes ledarskap har utvecklats över tid och att hon upptäckt nya sidor hos sig själv.

– Jag visste inte det förrän jag prövades, men jag är extremt exekutiv. Jag får saker att hända, delegerar, får ut det i organisationen.

Annie Lööf säger att den största utmaningen med hennes ledarskap är förväntningarna från omgivningen.

– Det är svårt att veta hur man ska hantera förväntningarna. Man kan ofta känna ett stort ansvar och en tyngd på axlarna.

Hon tar sin tid som fotbollsmålvakt som exempel.

– Man är individualist i ett lag. Man spelar hela tiden tillsammans, men när det blir straff står jag där helt själv.

Även inom partiet finns det utmaningar, berättar partiledaren.

– Vi har lite saker att jobba med. Hösten som varit med me too och sexuella trakasserier är ett bevis på att det finns på de flesta arbetsplatser, inklusive min egen.

Annie Lööf talade även om det nära förhållandet mellan politiken och näringslivet, och problemen som kan uppstå när de drar åt olika håll. Hennes råd till publiken är att påverka beslutsfattandet tidigare.

– Det är inte ovanligt att det tar två år för ett beslut att gå igenom. Ju tidigare i processen man involverar sig, desto större chans är det att påverka beslutsfattarna. Då behöver man inte hyra in konsulter sedan, säger hon och skrattar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets