Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Annie Lööf om Aftonbladets bostadsscoop

2011-09-02 08:14

I går avslöjade Aftonbladet uppgifter om hur Centerpartiets nya partiledare Annie Lööf tillskansat sig 130 000 kronor genom ersättningar från staten. Nu har Annie Lööf gett svar på tal.

Offentligta uppgifter visar att Annie Lööf är folkbokförd i hemorten Värnamo samtidigt som hon äger en bostadsrätt i Stockholm.

I bostadsrätten, bor sedan i slutet av förra året, hennes nuvarande make.

Detta förfarande har gett Annie Lööf traktamente och bostadsersättningar på sammanlagt 130 000 kronor. Det rapporterade Aftonbladet om igår.

Nu har Annie Lööf replikerat på sin egen hemsida.

Så här skriver hon om "avslöjandet".

 

Aftonbladets ”scoop” om hur jag bor

Postat 1 september, 2011 av Annie Lööf

Igår kväll när jag skulle in till Aktuellt studion mötte jag Aftonbladet i entrén som kände att de hade ett scoop om mina bostäder. Jag måste säga att intervjun föll ganska platt då jag både kunde redogöra för hur jag bor och dessutom inte ens utnyttjar alla de förmåner som finns som riksdagsledamot. Läs Aftonbladets artikel.

Jag bor i en hyresrätt i Värnamo sedan 2,5 år tillbaka (innan dess bodde jag i Maramö) - en tvåa på 65 kvadrat och där är jag också folkbokförd. Det var också min man fram tills för ett år sedan då han ville pröva sina arbetsvingar i Stockholm när jag ändå var så pass mycket på resande fot. Min man flyttade därför över sin folkbokföringsadress till lägenheten i Stockholm. Denna lägenhet köpte jag i december 2008, några veckor innan vi blev tillsammans – det är en bostadsrätt i södra delen av Stockholm, även detta en tvåa men på 69 kvadrat. När han folkbokförde sig på min adress kontaktade jag riksdagsförvaltningen omgående för att fråga vad som nu gällde.

Som riksdagsledamot är det normala att man bor och är folkbokförd i sin hemmavalkrets – det är av den anledningen jag är en stolt Värnamobo och är skriven i Värnamo. Jag sover hemma 2-3 nätter i veckan – ibland mer, ibland mindre. Övriga nätter i veckan bor jag i Stockholm eller på hotell runt om i landet. Sin egen lägenhet betalar man själv – det vill säga jag betalar hela min hyra på ca 5000 kronor i Värnamo. Riksdagen står för riksdagsledamöters övernattningslägenhet i Stockholm upp till en viss nivå om man inte bor i Riksdagens egna lägenheter som jag gjorde min första tid som ledamot.

När jag bodde här uppe i Stockholm själv stod de för min månadsavgift på dryga 4000 kronor på bostadsrätten, ränta och amorteringar betalar man själv. När min man flyttade in kunde jag enligt riksdagsförvaltningen bestämma själv om jag skulle ha hela ersättningen eller inte eftersom jag de facto har två lägenheter i mitt uppdrag. Jag valde då att bara begära halva ersättningen och halva el-ersättningen i Stockholm. Jag tyckte det var mest rimligt eftersom min man faktiskt bor där med mig i veckorna när vi inte är hemma i Värnamo. Så på en total utgift på ca 17 000 kronor för mina två lägenheter, står Riksdagen för ca 2000 kronor.

För varje dag man är i Stockholm och arbetar får man ett Stockholmstraktamente – 161 dagar har Aftonbladet räknat ut sedan 4 augusti förra året. Halva året – ja, det verkar rimligt att jag varit i riksdagshuset eller på andra nationella aktiviteter i Stockholm halva året – och halva året på andra platser i landet. Jag tar aldrig Stockholmstraktamente om jag är i Stockholm och inte har några arbetsuppgifter – även om jag de facto är riksdagsledamot året runt, dygnet runt. Jag gör inte det eftersom jag inte tycker det är rimligt.

Avslutningsvis har de frågat min granne om hon sett mig i lägenheten i Värnamo. Inte många gånger svarar hon. Jag sov hemma hela förra helgen exempelvis, men det är möjligt att vi inte har samma dygnsrytm. Hela sista året har jag dock sovit samtliga helger och lediga stunder i mina svärföräldrars hus strax utanför Värnamo – under deras svåra sjukdomar har vi tagit hand om huset och djuren under helgerna. Idag saknas de oss och sorgen är stor.

Scoopet visade sig vara helt rimligt och helt enligt regelverket. Precis som många av mina riksdagsledamöter som lever sina kringflackande liv och försöker få ihop jobbet och livet gör även jag detta.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom