Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Annika Winsth: Inga inhemska skäl till att höja räntan

2019-02-13 10:32
Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Foto: Jörgen Appelgren

Ingen räntehöjning nu, nästa kommer i höst, enligt Riksbankens nya besked. Men mycket talar för att det inte blir någon höjning alls i år, enligt Nordeas chefekonom Annika Winsth.

Riksbanken lämnar som väntat styrräntan oförändrad på minus 0,25 procent. Nästa höjning av styrräntan dröjer till hösten, enligt Riksbankens prognos, vilket är oförändrat jämfört med bedömningen strax före jul. Efter det står banken fast vid att det kommer att ske två höjningar årligen från 2020.

Men Riksbanken tror nu precis som många andra prognosmakare att den svenska tillväxttakten bromsar in. BNP-prognosen för 2019 sänks till 1,3 procent från tidigare 1,5 procent. Prognosen för 2020 skruvas också ner till 1,9 procent. I december räknade Riksbanken med en BNP-tillväxt på 2,0 procent 2020.

Annika Winsth tror att Riksbanken ändå ligger för högt i sina spådomar, både vad gäller tillväxten och inflationen. En räntehöjning i höst kommer bara om Europeiska centralbanken höjer, annars inte:

– Det finns inga inhemska skäl till att höja räntan, säger hon och menar att det fanns det inte strax före jul heller då styrräntan höjdes.

Riksbanken pekar på att "konjunktur- och inflationsutsikterna kommer att avgöra hur penningpolitiken utformas framöver".

Det talar enligt Annika Winsth för att det därmed inte blir någon höjning i höst.

– Tillväxten kommer att vara svagare då och inflationen ligger tillfälligt högre nu, säger hon.

Riksbanken drar tillbaka mandatet som gjort det lättare att intervenera på valutamarknaden som infördes 2016, det vill säga att göra affärer på valutamarknaden för att styra kronans värde. Några förändringar vad gäller stödköpsprogrammet för obligationsköp görs dock inte.

"Återinvesteringarna av förfall och kupongbetalningar i statsobligationsportföljen fortsätter tills vidare", skriver banken.

Kronan stärktes några ören mot både dollarn och euron efter räntebeskedet. En dollar kostar nu 9:24 kronor mot 9:28 kronor före beskedet. Euron ligger på 10:46 kronor, mot tidigare 10:50.

På räntemarknaden syntes inga reaktioner.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom