Ännu en aktiemiss av Maths O

Det spekulativa bubbelbolaget xG Technology har lockat många riskvilliga aktieplacerare. Nu visar det sig att även finansmannen Maths O Sundqvist gått på en mina i bolaget.

De stora innehaven i Maths O Sundqvists imperium är väl beskrivna. Det handlar om stora poster i etablerade börsbolag som Industrivärden, Fabege eller SCA. Under finanskrisen har andra delar av finportföljen tvångsförsålts. Det gäller exempelvis innehaven i Hexagon och Öresund.

Men det är inte bara den typen av välrenommerade aktier som ingår i portföljen. Av det informationsunderlag som Carnegie ställt samman inför Skrindan-auktionen den 17 mars framgår också att bolaget äger aktier i krisföretaget Central Asia Gold och i omstridda xG Technology.

Enligt Peter Lind som arbetar med Skrindans placeringar köptes de 100 000 xG-aktierna in av honom själv i mars 2007 för cirka 10 dollar, vilket betyder totalt cirka 7 miljoner kronor med dåvarande växelkurs. Peter Lind köpte själv vid samma tidpunkt även 10000 aktier till sig själv.

Det betyder att Sundqvist gick in i xG-aktien nära toppen. Sedan 2007 har xG-kursen dykt och på fredagen nåddes en notering på 88 cent, vilket betyder att värdet av innehavet ligger kring 800 000 kronor.

Flera andra svenskar finns bland storägarna i xG Technology. Den svenskkontrollerade bankirfirman ACH i Schweiz är en av dem. ACH har enligt ägarförteckningen på xG:s hemsida nära 10 procent av aktierna.ACH försattes nyligen i konkurs.Och för Peter Lind är det viktigt att distansera sig från bankirfirman som redan före konkursen var svartlistad av Stockholmsbörsen.

– Jag vill betona att vi inte köpte aktierna i xG genom ACH utan investeringen utfördes efter en presentation av bolaget där dess framtidsförutsättningar presenterades. Vi såg på investeringen ungefär som vi hade sett på en investering i Sandvik eller Volvo.

Andra storägare i bolaget är styrelseledamoten Mats Wennberg, som ökat sitt innehav under hösten. Han har köpt aktieposter under det senaste halvårets börsras och äger nu cirka 2,6 miljoner aktier (2 procent av antalet aktier). Victor Sunö, styrelseledamot och fram till i januari i år medarbetare på ACH, äger enligt senast kända uppgifter 250 000 aktier.

En annan svensk ägare är IR-chefen vid xG, Jonas Krepp, som fick sina värdepapper i höstas när han började.

Ytterligare en annan svensk, en 37-åring före detta medarbetare på ACH, greps i höstas i Frankrike och begärdes utlämnad till Schweiz efter misstankar om oegentligheter i samband med försäljningar av xG-aktier. Han misstänks för att ha sålt 2 miljoner aktier som han inte ägde.Läs mer om gripandet här.

xG-aktier har däremot noggrant undvikits av det etabelerade fondägande Sverige. Det framgår av den statistik som Finansinspektionen upprättar kvartalsvis. Bland svenska aktiefonder, som är under tillsyn av Finansinspektionen, finns inte någon som äger några xG-aktier.

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience