Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Anställds smygaffärer kostade japanska banken miljarder

2019-09-20 11:52
En handlare vid den japanska banken Mitsubishi i Singapore har kostat sin arbetsgivare 320 miljoner dollar, motsvarande 3,1 miljarder kronor. Foto: All over press

Påminner om skandalen som sänkte Barings Bank 1995.

En handlare vid den japanska banken Mitsubishi i Singapore har kostat sin arbetsgivare 320 miljoner dollar, motsvarande 3,1 miljarder kronor, efter en rad kostsamma oljeaffärer.

Fallet påminner om den skandal som 1995 sänkte Barings Bank, skriver Financial Times.

Enligt Mitsubishi har en av bankens anställda sedan i januari utan överordnades tillåtelse tagit olika derivatpositioner, för att sedan drabbas av enorma förluster när oljepriset föll i somras.

Handlaren, som nu har avskedats och polisanmälts, ansvarade för råoljetransaktioner med Kina vid ett av Mitsubishis dotterbolag, Petro-Diamond Singapore (PDS). Enligt banken gjorde den anställde upprepade gånger oauktoriserade affärer på ett sätt som fick dem att se ut som hedgar för kunders affärer.

"Eftersom den anställde manipulerade data i PDS riskhanteringssystem, såg derivataffärerna ut att vara kopplade till faktiska transaktioner med PDS kunder", uppgav banken på fredagen.

Mitsubishi uppger att samtliga positioner nu är stängda.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom