Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Ansvarsfrihet för Handelsbankens styrelse

2015-03-25 11:35
Handelsbankens huvudkontor. Foto: Jörgen Appelgren/Affärsvärlden

Handelsbankens styrelse beviljades ansvarsfrihet på årsstämman i dag, trots stundtals hårda tongångar. Kritiken tog avstamp i de omstridda flygresorna med SCA:s affärsflygplan och korsägandet mellan Industrivärden, SCA och Handelsbanken.

– Gör om, gör rätt, sade Aktiespararnas vd Carl Rosén på stämman

Stämman är den första i Handelsbanksfären sedan turerna kring skogsjätten SCA:s användning av företagets jetflygplan för jaktresor och till besök på stora internationella sportevenemang som OS i London och fotbolls-VM i Kiev.

Till följd av turerna, som började efter en serie artiklar i Svenska Dagbladet i höstas, har bland annat Sverker Martin-Löf lämnat alla uppdrag i sfären.

Flera utredningar pågår också med anledning av avslöjandena, bland annat en förundersökning om korruptionsbrott samt en utredning på Skatteverket. SCA har också sjösatt två egna granskningar, varav en av oberoende revisorer.

Carl Rosén tycker det är tydligt att flyghärvan i SCA slår mot Handelsbanken, som i och med utrensningen i sfärens topp nu får sin sjätte ordförande på 15 år.

Han tillägger att problemen härrör från det komplicerade korsägandet i sfären. Och de tilltog för två år sedan, enligt Rosén, då det stod klart att ledamöterna i sfären satt på för många stolar samtidigt.

– Det var första gången sedan 1960-talet som banken inte hade grepp om situationen, säger han.

Han tillägger senare att han även vänder sig mot att Anders Nyrén omväljs till ledamot i Handelsbankens styrelse.

– Anders Nyrén har suttit med vid alla beslut som har ställt till det för banken, säger han.

Sfärens starke man, finansmannen Fredrik Lundberg gick i svaromål på stämman:

– Det är naturligtvis så att vi måste tänka igenom vad som hänt och dra lärdom av det, sade Lundberg, som bland annat är vice ordförande i Handelsbankens styrelse.

Men han ville inte ge tydliga besked om korsägandets framtid.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom