Antal USA-varsel faller kraftigt

2016-03-03 12:39 Affärsvärlden SIX

Antalet planerade varsel om uppsägning hos USA-baserade arbetsgivare sjönk med 18 procent i februari jämfört med månaden innan. Jämfört med februari året innan var antalet varsel 22 procent högre (+42 procent i årstakt under januari). Det framgår av en undersökning som gjorts av Challenger, Gray & Christmas.

Antalet varsel uppgick till 61.599 under månaden. I januari var nivån 75.114, vilket var den högsta nivån på sex månader.

Hittills under året har antalet varsel ökat med 32 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

"Låga oljepriser fortsätter att drabba anställda i energi- och industrivarusektorerna. Sedan januari 2015 har dessa två sektorer ensamma stått för nedskärningar om över 200.000 anställda, varav majoriteten orsakades av oljepriserna", uppger John Challenger som är vd för Challenger, Gray & Christmas.

"Det stora orosmolnet är att jobbnedskärningarna i städer som i hög grad förlitar sig på oljeproduktion kommer att börja tynga andra delar av den lokala ekonomin", fortsätter han.

En annan sektor där nedskärningarna har ökat är teknologisektorn. Hittills i år har varslen bland datorföretag ökat med 143 procent till 16.006 anställda, jämfört med 6.582 varslade anställda under motsvarande period i fjol.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom