Antibubbelavgift fick världens dyraste bomarknad på fall

För att stävja en uppblåst bostadsbubbla införde Hong Kong plötsligt en ny skatt på bostadsaffärer för utländska köpare. Tilltaget fick omedelbar effekt på byggbolagens aktier, rapporterar Bloomberg.

På två år har bostadspriserna i kinesiska Shenzhen dubblats vilket har fått spekulanterna att börja investera på bostadsmarknaden i närliggande Hong Kong. För att minska risken för skenande priser på världens dyraste bostadsmarknad vidtog därför Hong Kongs chefsminister Leung Chun-ying nya åtgärder på fredagen.

De nya reglerna började gälla redan på måndagen och innebär att alla bostadsköpare måste betala en 15 procentig skatt vid varje bostadsaffär. Undantagna är förstagångsköpare med permanent uppehållstillstånd i Hong Kong.

LÄS MER: Miljardärens varning: Den största bobubblan någonsinKinas fastighetsmarknad är den största bubblan i historien och är utom kontroll, varnar den kinesiska fastighetsmiljardären Wang Jianlin i en intervju med CNN money.

För utländska köpare innebär detta i princip en skatt på 30 procent på bostadsköpen, eftersom skatten tidigare var 15 procent, skriver Bloomberg.

Införandet av de nya skatterna fick omedelbar effekt på regionens byggbolag. Cheung Kong Property Holdings föll 8,9 procent, det största fallet sedan börsnoteringen förra sommaren. Sun Hung Kai Properties tappade 9.7 procent och Henderson Land Development föll 6.2 procent.

Fastighetsmäklarfirman Centaline Property Agency räknar nu med att antalet bostadsaffärer minskar med 60 till 70 procent under de närmaste månaderna och ett prisfall på 5-8 procent under samma period, skriver Bloomberg.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco