Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Apotek Hjärtat tänkbar köpare av Apoteksgruppen

2017-11-28 08:19
Foto: Bertil Ericson/TT

Staten är på väg att sälja sin post i Apoteksgruppen Holding. Bland intressenterna på köpsidan finns Ica-ägda Apotek Hjärtat samt Kronans Apotek, som ägs av finländska Oriola.

Det rapporterar Dagens Nyheter på måndagskvällen.

Den planerade försäljningen innebär att konkurrenssituationen på marknaden kan komma att förändras drastiskt.

"Skulle Hjärtat köpa blir det en kraftig obalans på apoteksmarknaden eftersom företaget gynnas av sin koppling till Ica, som har över 50 procent av dagligvarumarknaden", säger en källa med insyn i branschen till DN.

Enligt källan öppnar Hjärtat allt fler försäljningsställen även i mindre Ica-butiker och kan därmed dra nytta av stora kundströmmar på ett helt annat sätt än konkurrenterna.

En annan av tidningens källor gör gällande att om staten vill upprätthålla konkurrensnivån skulle brittiska Boots vara en lämplig köpare.

Statliga Apoteket AB är marknadsledare i Sverige, följt av Apotek Hjärtat och Kronans Apotek. Apoteksgruppen är nummer fyra på marknaden.

Apoteket AB och Hjärtat hade vid årsskiftet 387 respektive 386 apotek, enligt Apoteksföreningens marknadsrapport. Kronans hade 323 och Apoteksgruppen 177. Därutöver kontrolleras 119 apotek av andra ägare.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom