Apple bakom tillväxt på över 4 000 procent

På fem år har Microdata Telecom Innovation lyckats öka tillväxten med drygt 4 000 procent och siktar nu mot att nå en omsättning på 300 miljoner kronor. Det har man framförallt Apple att tacka för. ”Det är de smarta mobilerna som har skapat ett större behov av bättre kvalitet i näten”, säger vd Mats Gustavsson till Affärsvärlden.

Microdata Telecom Innovation, som tillverkar filterteknologi för kommunikationsnät, är en av finalisterna i årets Fast 50.

För fem år sedan hade bolaget en kund och en produkt. Idag har man cirka 25 kunder och 50 produkter.

I fjol blev Nokia kund hos Microdata. I dag är det bolagets absolut största kund och en stor del av verksamheten är anpassad för den finska telekomjätten.

Under de senaste fem åren har omsättningen växt med drygt 4 200 procent och enbart i oktober 2014 omsatte bolaget 20 miljoner kronor, lika mycket som under helåret 2012.

– Nästa år siktar vi mot 300 miljoner kronor i omsättning, säger Mats Gustavsson.

Orsaken till framgången under de senaste åren är de smarta mobiltelefonernas intåg bland hushållen.

Termen smartphone lanserade Ericsson redan 1997 i samband med lanseringen av GS88. Men det var först hösten 2008 som de smarta telefonerna fick sitt stora publika genomslag genom Apples Iphone 3G.

– Det behövs fler och fler frekvensband för att få större kapacitet i näten. Det har gynnat oss, säger Mats Gustavsson.

Fast 50

Deloitte delar tillsammans med Affärsvärlden, Teknikföretagen och Svenska Riskkapitalföreningen ut en årlig utmärkelse till de snabbast växande teknikföretagen i Sverige. Utmärkelsen skapades 1995 av Deloittes kontor i kaliforniska San José, i hjärtat av Silicon Valley.

I dag finns rankningen i Nordamerika, Europa, Asien och Afrika. I Sverige har Fast 50-företagen rankats sedan 2004.

För att klassas som ett Fast 50-företag måste bolaget utveckla äganderättsskyddad teknik, tillverka teknikrelaterade produkter eller använda en stor andel av sina resurser till forskning och utveckling av teknik. Bolaget ska ha en omsättning som basåret överstiger 50 000 euro och för slutåret 800 000 euro. Företaget ska ha bedrivit verksamhet under de senaste fem åren.

För bolag med kort verksamhetstid har Deloitte instiftat en särskild kategori – Rising Stars. Dessa bolag har potential att bli morgondagens Fast 50. Tillväxten ska vara stark, men Rising Stars ställer inga krav på minimiomsättning för slutåret.

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.