Apple-grundaren kritiserar Apple

2016-03-18 09:32 Per Tolgraven
Foto: Aflo / Splash News/All over press

Efter lanseringen av Apple Watch är Apple inte längre bolaget som förändrade världen, utan har hamnat "på en juvelerarmarknad". Orden kommer från Steve Wozniak, som grundade it-jätten tillsammans med Steve Jobs.

Medgrundaren säger i en intervju med Reddit att han inte längre känner igen bolaget han byggde och det beror på skapelser som Apple Watch.

- Jag älskar min Apple Watch, men den har tagit oss in på en juvelerarmarknad där du köper en klocka för mellan 500 och 1 100 dollar beroende på hur viktig du tycker att du är, säger Wozniak i intervjun som refereras av The Guardian.

- Enda skillnaden är armbandet. /.../Det här är inte det bolag som Apple var från början, eller bolaget som verkligen förändrade världen ordentligt.

Trots att Wozniak är kritisk mot Apple Watch uttrycker han uppskattning för vd:n Tim Cook.

- Han för vidare en stark tradition som Steve Jobs var känd för, nämligen att göra bra produkter som hjälper människor att göra saker som de vill i sina liv. Och du vet, jag började som en hårdvarukille så jag är glad att se det.

Steve Wozniak lämnade Apple 1981 efter en traumatisk flygkrasch där han förlorade förmågan att minnas nya saker. Han berättar i intervjun hur han efter att ha blivit återställd insåg att Macintosh-teamet skulle klara sig bra utan honom. Medgrundaren återvände för en kort period några år senare men kände att bolaget ’’hade gått åt fel håll’’ och sålde det mesta av sitt aktieinnehav.

Per Tolgraven

Premiumnyheter

Aktuellt inom