Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Apple vinnare på svalt Wall Street

2014-06-10 06:59

New York-börserna stängde på plus, men liksom under hela handelsdagen var uppgångarna små. Dagen handlade till stor del om affärer, men även Apple som handlades första dagen efter en split.

Dow Jones Industrial Average stängde på +0,1 procent vid 16.943. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,1 procent till 1.951 medan Nasdaq Composite steg med 0,3 procent till 4.336.

Räntan på den tioåriga obligationen steg 1 punkt till 2,61 procent samtidigt som trettioårsräntan ökade 1 punkt till 3,45 procent.

"På den tekniska sidan är mycket är överköpt och vi kommer se vinsthemtagningar den här veckan. Tillväxten och BNP är långsam. Ser man på fusionsaktiviteten så tror jag att investerare försöker köpa tillväxt", säger Keith Rosendahl, investeringsstrateg på analysföretaget Venice, till Bloomberg News.

Federal Reserve-ledamoten James Bullard höll i dag ett tal där budskapet bland annat var att tiden för när centralbanken kan komma att behöva höja styrräntan närmar sig snabbt. Han anser att centralbanken är mycket närmare sina mål, då den amerikanska makroekonomin inte någon gång varit så nära ett normalläge som nu.

Även Fed-ledamoten Eric Rosengren höll tal. Han tycker inte att Fed bör höja de kortsiktiga räntorna innan de två ekonomiska målen om arbetslöshet och inflation är "inom ett års" räckhåll. Det handlar om en full sysselsättning på 5,25 procent enligt Rosengren, samt en inflation inom ett smalt intervall kring 2 procent.

Teknikjätten Apple avancerade med 1,6 procent under sin första handelsdag efter en split 7:1, vilket innebär att en gammal aktie blir sju nya. Enligt Nikkei kommer Apples första bärbara enhet förmodligen i oktober, och siktet är inställt på en produktion om 3-5 miljoner så kallade smartwatches, smarta klockor, per månad till att börja med.

Idenix Pharmaceuticals stängde på hela +229 procent då läkemedelsbolaget Merck planerar att köpa upp bolaget. Affären värderar Idenix till cirka 3,85 miljarder dollar. Merck var ned 0,2 procent.

Tyson Foods uppges ha vunnit budstriden på Hillshire Brands. Tysons bud var på 63 dollar kontant per aktie, vilket värderar hela Hillshire till 7,7 miljarder dollar. Det är nästan en miljard dollar mer än värdet på Pilgrims rivaliserande bud. Hillshires aktie steg 5,3 procent, men Tyson Foods backade 6,5 procent.

McDonalds globala försäljning i jämförbara enheter ökade med 0,9 procent i maj, men aktieägarna är inte nöjda. Aktien var ned 0,6 procent.

Tidskriftsbolaget Time handlades första dagen på börsen i dag. Bolaget, en avknoppning från Time Warner, stängde oförändrat.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom