Arctic Securities sätter köp på oljebolag

Arctic Securities inleder bevakning av oljebolaget IPC med en köprekommendation.
Arctic Securities sätter köp på oljebolag - ipc-700_binary_6961761.jpg

Oljebolaget International Petroleum Corporation (IPC), en avknoppning från Lundin Petroleum, har underskattats av börsen, som inte insett bolagets potential.

Det menar norska Arctic Securities, som på onsdagen inledde bevakning av bolaget med en köprekommendation och riktkursen 80 kronor, att jämföra med dagens börskurs kring 40 kronor, något Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

“Bolaget erbjuder en mycket attraktiv framtida kassaflödesavkastning och en portfölj av betydande outvecklade möjligheter, som vi tror kommer att upptäckas av investerare och leda till en omvärdering av aktien”, skriver mäklarfirman i analysen.

Sedan bolaget börsnoterades för drygt två år sedan har oljeproduktionen, i huvudsak via förvärv, ökats med mer än en faktor fem och reserverna (P2) med mer än en faktor tio.

“Trots detta handlas aktien till nivåer nära introduktionskursen”, konstaterar Arctic.

IPC:s balansräkning och finansiella struktur beskrivs som “idealisk” och bolagsledningen som av “världsklass”, varför förutsättningarna är goda för både organisk och förvärvad tillväxt, hävdar Arctic.

Med ett pris för Brentoljan på 60 dollar per fat, något under dagens nivå, kan IPC generera ett kassaflöde motsvarande 80 procent av marknadsvärdet under 2019-2024. Skulle oljepriset i snitt vara 70 dollar per fat, där det låg för mindre än en månad sedan, beräknar Arctic det fria kassaflödet under perioden till 150 procent av bolagets marknadsvärde i dag.

IPC handlades vid 11-tiden på onsdagen till omkring 39:50 kronor på Stockholmsbörsen, en nedgång med 1,4 procent för dagen. Brentterminen var samtidigt ned 2,7 procent sedan gårdagens stängning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.