Årets bästa Sverigefonder

Den genomsnittliga Sverigefonden har stigit med närmare 5 procent under årets första nio månader. Se vilka Sverigefonder som har utvecklats bäst.

Med tre kvartal av börsåret avklarade återfinns Swedbank Roburs Exportfond överst på topplistan, enligt Morningstars rankning av totalt 95 Sverigefonder per den 30 september.

Swedbank Roburs Exportfond har stigit med 10,3 procent sedan årsskiftet. Fondens tre största innehav per slutet av augusti var Volvo, Electrolux och Astrazeneca.

På andra plats placerar sig Affärsvärldenfonden, med en avkastning på 10,0 procent i år.

– I september var det de mindre bolagen som bidrog mest positivt. Elanders och Dometic steg båda med över 10 procent. Till skillnad mot många andra har vi fördelen att kunna ha både stora och små bolag i fonden. Den största besvikelsen var H&M som haft ett tufft år, men vi är långsiktiga och ser fram emot ett bättre 2017, säger Affärsvärldenfondens förvaltare Håkan Lundmark.

Tredjeplatsen intas av Gustavia Sverige som stigit med 9,9 procent. I slutet av augusti var fondens tre största innehav H&M, Volvo och Nordea, enligt Morningstar.

Den genomsnittliga Sverigefonden steg med 4,9 procent under perioden, att jämföra med Stockholmsbörsens OMXSGI-index som steg med 6,1 procent.

Bästa indexfond var Catella Sverige Index som steg med 5,7 procent.

Affärsvärldenfonden är ett samarbete mellan fondbolaget Lundmark & Co. och tidningen Affärsvärlden. Tidningens börsredaktion sitter i fondens placeringsråd tillsammans med förvaltaren Håkan Lundmark.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets