Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Asien: Mestadels minus efter Fed-besked

2016-12-15 08:33
Foto: All over press

Majoriteten av de asiatiska börserna handlades i en negativ utveckling under torsdagen medan marknaderna smälte gårdagens besked att den amerikanska centralbanken höjer styrräntan.

Federal Reserve höjde som väntat styrräntan med 25 punkter under onsdagskvällen. Samtidigt meddelades planer på ytterligare tre räntehöjningar under 2017, från tidigare bedömning om två höjningar, ett besked som anses mer hökaktigt än väntat. Räntehöjningen stärkte dollarn kraftigt och skickade upp de amerikanska räntorna samtidigt som aktiemarknaden pressades tillbaka.

"Vi blev överraskade av Feds drag. Det fanns en risk (för en hökaktig Fed) som nu har materialiserats", sade Tim Condon analyschef för Asien vid ING och tillade att en förstärkning av dollarn och säljtrycket på S&P 500-index hotar att smitta av sig på de asiatiska marknaderna, exkluderat Japan.

I Japan var Topix upp 0,3 procent medan Nikkei steg 0,1 procent. De kinesiska börserna Hang Seng och Shanghai backade 1,9 respektive 0,7 procent medan Shenzhen var upp 0,7 procent.

En försvagning av den japanska yenen har lyft exportbolagen. Biltillverkarna Toyota, Honda och Suzuki var upp med 1,8, 1,4, respektive 1,2 procent.

Även Sydkorea inkom med ett styrräntebesked under natten, men lämnade sin styrränta oförändrad. I ett uttalande efter beslutet uppgav centralbanken Bank of Korea att nedåtriskerna mot den framtida tillväxtbanan har ökat något, främst på grund av den höga graden av osäkerhet i de inhemska och externa förhållandena den senaste tiden.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom