Asien: Stor press på energiaktier

2016-11-30 08:09 Direkt Affärsvärlden
Foto: All over press

De asiatiska börsernas handlas med mindre rörelser under onsdagshandeln. Energiaktier är under press inför dagens oljemöte där oljekartellen Opec ska besluta om eventuella produktionsbegränsningar och i Sydkorea fortsatte tumultet kring landets korruptionsanklagade president.

I Tokyo var Nikkei 225-index oförändrad vid 18.308 samtidigt som Topix så gott som var oförändrad vid 1.469.

Energisektorn har pressats på samtliga asiatiska börser efter gårdagens prispress på råolja. Oro för att oljekartellen Opec inte lyckas komma överens om en begränsning av ländernas oljeproduktion under mötet i Wien präglar marknaden. Under tisdagen föll oljepriset omkring 4 procent.

Statistik från Japan visade att produktionen av bilar, lastbilar och bussar minskade med 4 procent under oktober jämfört med samma period i fjol. I bilsektorn backade japanska Nissan med 1,6 procent, Mazda var ned 0,3 medan Toyota var upp 0,1 procent.

I Sydkorea fortsatte oppositionspartier att anklaga presidenten Park Geun Hye trots hennes villkorade löfte om att avgå, enligt Bloomberg. Presidenten har omgärdats av en korruptionsskandal och bad på tisdagen om ursäkt men lämnade sitt politiska öde i händerna på parlamentet.

På den sydkoreanska aktiemarknaden steg den viktiga aktien Samsung efter att teknikjätten på tisdagen initierat ägarvänliga åtgärder. Bolaget rörde då om i styrelsen och meddelade att de ska börja med utdelningar och aktieåterköpsprogram. Aktien var på onsdagen upp med 4,1 procent.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom