Asienbörserna faller när coronaviruset sprider sig

De få börserna i Asien som höll öppet på måndagen visade stora kursnedgångar då oron tilltagit för en okontrollerad spridning av coronaviruset.
Asienbörserna faller när coronaviruset sprider sig - asien-pil-tokyo-ned-700_binary_6969129.jpg

Tokyobörsens Nikkei 225-indexet hade vid 8-tiden fallit 2 procent och thailändska SET-index backade 3 procent.

I Kina har helgledigheten förlängts och i Singapore föll terminerna för de kinesiska aktieindexen mer än 5 procent.

Bland de japanska aktierna var elektroniktillverkare och kemibolag förlorare sektormässigt.

I Thailand tilltog oron för ekonomiska effekter på landets turistindustri sedan Kina stoppat resor utomlands för turistgrupper som en del av arbetet med att hindra spridningen av coronaviruset.

Enligt Shoji Hirikawa, strategichef vid Tokai Tokyo Research Institute, kan reseförbudet komma att gälla längre än befarat.

”Marknaden kommer att behöva avvakta och se när läget kan vara under kontroll samt hur stor ekonomisk effekt viruset kommer att ha”, säger han till Bloomberg News.

I Kina rapporteras över 80 döda och mer än 2.700 smittade, trots massiva åtgärder från myndigheterna att försöka begränsa smittspridningen.

Helgledigheten har nu förlängts från 30 januari till och med 2 februari för att ge mer tid för åtgärder innan resandet åter tilltar inför en ny arbetsvecka. Det är ännu inte bekräftat om Kina-börserna därmed kommer att hålla stängt på fredagen. Hongkongs marknader ska enligt plan öppna på onsdagen.

Förutom Kina och Hongkong har Sydkorea och Australien haft helgstängt på måndagen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.