Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Asiens börser vände uppåt

2018-12-12 07:23
Foto: Johan Hallnäs / TT

De asiatiska börserna steg på onsdagen med störst uppgångar i Japan, medan de fastlandskinesiska börserna bara handlades marginellt över nollstrecket.

Bakom uppgången låg positiva tolkningar av den senaste informationen kring handelsdiskussionerna mellan USA och Kina.

Vid 7-tiden var japanska Nikkei 225-index upp 2,2 procent och i Hongkong steg Hang Seng 1,5 procent. Sydkoreanska Kospi adderade 1,4 procent, medan Shanghaibörsen nöjde sig med en uppgång på 0,2 procent.

Huaweis finanschef Meng Wanzhou, som greps i Kanada den 1 december, släpptes fri mot borgen om 10 miljoner kanadadollar, cirka 68 miljoner kronor, men tvingas bära fotboja och måste bo i ett av sina två hus i Vancouver. Hon ska vara tillbaka i rätten på fredag.

President Donald Trump förklarade sig villig att ingripa i fallet om det skulle underlätta ett avtal med Kina. Han sade sig också vara beredd att på nytt möta Kinas president Xi Jinping om så behövdes.

Enligt Bloomberg News görs även framsteg i planerna på att sänka kinesiska tullar på amerikanska bilar till 15 procent från 40 procent, samtidigt som president Trump hävdade att införandet av nya biltullar mot Japan och EU hängde på hur kommande handelssamtal utvecklade sig.

Asiatiska biltillverkare gynnades av uppgifterna. Bland annat steg Toyota och Honda över 2 procent i Tokyo och Kia över 3 procent i Seoul.

Basmetallpriserna var stabila till något högre, men på börsen i Australien steg gruvjättar som BHP Billiton och Rio Tinto omkring 1,5 procent.

Madeleine Lundberg

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom