Assa Abloy miljardköper

Låskoncernen Assa Abloy har, som ägare av 39 procent av aktierna i schweiziska Agta Record, tecknat avtal med aktieägarna i Agta Finance om ett indirekt förvärv av deras 54 procentiga innehav. Det framgår av ett pressmeddelande. 
Assa Abloy miljardköper - assa-abloy-affarsvarlden-700_binary_6875855.png

Köpeskillingen uppgår till cirka 502 miljoner euro, motsvarande ett pris per aktie i Agta Record om 70 euro. Efter köpet kommer Assa Abloy att äga 93 procent av rösterna och kapitalet, varpå bolaget kommer att lämna ett offentligt erbjudande på de återstående aktierna. 

Handeln i Agta Records aktie är stoppad i dag den 6 mars, 2019 och kommer att återupptas imorgon, den 7 mars 2019.

Agta Record är en tillverkare och serviceorganisation för entréautomatik. Under 2018 uppgick bolagets omsättning till 374,4 miljoner euro. De största synergierna förväntas uppnås genom försäljning av varandras produkter, konsolidering av inköp, operationella förbättringar samt genom att ytterligare utveckla serviceverksamheten.

Baserat på den externa finansiella informationen för 2018 ger förvärvet ett tillskott till Assa Abloys omsättning om cirka 5 procent. Effekten på rörelsemarginalen kommer initialt att vara något utspädande. Förvärvet kommer att bidra positivt till vinst per aktie från start.

Förvärvet är villkorat av myndighetsgodkännande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.