Astra Zeneca backar efter Pfizeruppgifter

I våras uppvaktade Pfizer Astra Zeneca, men budpropåerna slogs tillbaka. Om tolv dagar kan Pzifer på nytt lägga ett bud på bolaget, men enligt en insatt källa till Reuters är det inte troligt med en sammanslagning mellan de två bolagen. Istället tittar Pfizer på möjligheten att förvärva irländska Actavis. Astra Zeneca backar på uppgifterna.

Pfizer ska ha utvärderat olika förvärvsstrategier med en amerikansk investmentbank, rapporterar Reuters med hänvisning till insatta källor. Enligt källorna ska de bland annat ha tittat på möjligheten att förvärva irländska Actavis, som har ett marknadsvärde på omkring 64 miljarder dollar.

Pfizer uppvaktade i våras Astra Zeneca, med ett marknadsvärde på 94 miljarder dollar, med sikte på förvärv. Budpropåerna slogs dock tillbaka av Astra Zenecas styrelse och Pfizer har nu 12 dagar kvar till de på nytt kan lägga ett bud på bolaget. Men den enligt Reuters insatta källan tror inte på en sammanslagning mellan Astra Zeneca och Pfizer.

”Jag är ganska säker på att ingen på Astra Zeneca är redo att enas om en vänlig affär”, säger källan som uppges haft möte med det brittiska företaget nyligen och ska ha insikter i Pfizers strategi.

”Hindren blir nu blir större och större. En affär skulle ta längre tid och skulle vara dyrare. I detta sammanhang blir Actavis mer attraktivt, även om det inte skulle vara en fantastisk historia”, tillade den insatta källan till Reuters och förklarar att Actavis inte skulle ge samma synergier och möjligheter inom onkologi som Astra Zeneca.

Det är inte första gången det ryktas om att Pfizer vill köpa upp Actavis. Enligt uppgift till Bloomberg i slutet av september ska Pfizer ha kontaktat Actavis med uppköp i sikte, men utan att ha lagt något konkret bud.

Kort därpå uppgav Dow Jones Newswires med hänvisning till källor att samtalen avslutats.

Astra Zeneca är ned 3,2 procent.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets