Astra Zeneca i stort samarbete med Daiichi Sankyo

Astra Zeneca ingår utvecklings- och samarbetsavtal med japanska Daiichi Sankyo inom cancer. Utsikterna för så kallad core vinst per aktie för 2019 kvarstår.
Astra Zeneca i stort samarbete med Daiichi Sankyo - astra-zeneca-affarsvarlden-700_binary_6869597.png

Det framgår av ett pressmeddelande som släpptes under natten till fredagen.

Astra Zeneca kommer att göra en direktbetalning till Daiichi Sankyo på 1,35 miljarder dollar, varav hälften när affären går igenom och resterande belopp tolv månader senare.

Vidare ingår i affären villkorliga betalningar på upp till 5,55 miljarder dollar, inklusive 3,8 miljarder för regulatoriska och andra milstolpar samt 1,75 miljarder för försäljningsrelaterade milstolpar.

Transaktionen väntas vara neutral för Astra Zenecas core-vinst 2019, med växande bidrag från 2020. År 2023 väntas betydligt bidrag från affären, skriver Astra Zeneca.

Affären och finansieringsarrangemanget påverkar inte bolagets finansiella guidning för 2019, påpekar bolaget.

Direktbetalningen och milstolpar på nära sikt kommer att finanserias från intäkter från en nyemission på cirka 3,5 miljarder dollar, varav vilket hälften kommer att finansiera transaktionen och pågående samarbete.

Avtalet avser trastuzumab deruxtecan (DS-8201), ett så kallat ADC-preparat (antibody drug conjugate) som kan bli en potentiellt ny cancermedicin. Trastuzumab deruxtecan är för närvarande under utveckling för behandling av vissa cancerformer, inklusive bröst- och magcancer. Preparatet fick så kallad Breakthrough Terapy Designation av det amerikanska läkemedelsverket 2017. En första regulatorisk ansökan planeras att skickas in under andra halvåret 2019 avseende patienter med framskriden och svårbehandlad form av bröstcancer. Ytterligare utveckling för behandling av bröstcancer, icke småcellig lungcancer, mag- och ändtarmscancer pågår.

Bolagen kommer tillsammans att utveckla och kommersialisera trastuzumab deruxtecan globalt förutom i Japan där Daiichi Sankyo behåller exklusiva rättigheter.

Bolagen kommer att dela på utvecklings- och kommersialiseringskostnader samt intäker från preparatet globalt, förutom i Japan.

Värdet på bruttotillgångarna förvärvade i transaktionen beräknas uppgå till 1,5 miljarder dollar. Vad gäller utvecklingsfasen av preparatet ska noteras att det bokades en förlust före skatt om 38 miljoner dollar för trastuzumab deruxtecan under det brutna räkenskapsåret som avslutades 31 mars 2018.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG