Asylvågen riskerar bromsa snabbväxare

Samtidigt som Migrationsverket svämmar över av asylärenden ska myndigheten fatta beslut om arbetstillstånd för utländska specialister som vill jobba i Sverige. Nu riskerar den gräddfilen att stängas vilket skapar problem för spjutspetsbolagen.

Arbetslösheten bland ingenjörer ligger inte långt från noll i Sverige. Storföretag som Ericsson, startup-företag och snabbväxande it-bolag som Spotify, Klarna och Truecaller ropar samtidigt efter utvecklare. När det är svårt att hitta folk i Sverige blir lösningen för många företag att rekrytera internationellt, ofta utanför Europa.

– It-branschen i Sverige har sjukt ont om folk. Det är en global bransch. Behovet är outtömligt i Sverige. Därför finns ett stort behov av internationell rekrytering, säger Carl-Johan Hamilton, vice vd på it-bolaget Ants, som bland annat hyr ut kvalificerad personal till snabbväxande bolag i branschen.

Beslut om arbetstillstånd fattas av Migrationsverket, alltså samma myndighet som just nu svämmar över av asylärenden. Det har skapat kraftiga förseningar. Det finns också en snabbväg till arbetstillstånd, som kallas certifieringssystemet, där företag och konsulter garanterar Migrationsverket perfekta digitala ansökningar, som i sin tur utlovas en expediering på fem dagar.

Enligt Migrationsverket har handläggningstiderna inom certifieringssystemet femfaldigats under hösten, från fem dagar till 26. Samtidigt befinner sig certifieringssystemet under översyn. Ett alternativ som utreds är att ta bort det helt och hållet.

Detta är en kortversion av ”Asylvågen bromsar snabbväxare”. Artikeln i sin helhet publiceras i senaste numret av Affärsvärlden. Prenumeranter kan också logga in och läsa hela texten här.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets