Återhämtning för kronan

Europeiska statspappersräntor stiger svagt på de flesta håll i förmiddagens handel på måndagen, euron handlas samtidigt fortsatt något svagare mot dollarn efter att ha brutit ner genom 1:10-nivån efter svensk stängning på fredagen.
Återhämtning för kronan - pengar-sedlar-700_binary_6961902.jpg

De tyska delstatsvalen i Brandenburg och Sachsen i helgen blev som väntat rejäla bakslag för de traditionella maktpartierna CDU och SPD, och en framgång för högerpopulistiska AfD. Men SPD behöll ändå sin position som störst i Brandenburg medan regeringspartnern, kristdemokratiska CDU, behöll sin position som störst i Sachsen.

”Det kunde ha varit värre. Men det går inte att förneka att SPD dör en långsam död medan CDU saknar idéer för tiden efter Merkel”, sade Carsten Nickel, analytiker på Teneo Intelligence i London, till Bloomberg News.

Brittiska pund försvagas tydligt mot dollarn och euron på måndagsförmiddagen, samtidigt som brittiska räntor sjunker 3-4 punkter.

Brittiska medier rapporterar om att premiärminister Boris Johnsson har hotat att ”rensa ut” Tory-politiker som röstar emot regeringen i veckans omröstning om en avtalslös brexit. Givet att två tidigare ministrar, Philip Hammond och David Gauke, deklarerat att de inte kommer att stödja premiärministern skulle premiärministern förlora sin majoritet i parlamentet, vilket kan innebära att Boris Johnson kallar till nyval redan denna vecka.

”Det är långt ifrån oundvikligt, men inte omöjligt, att vi inom ett antal dagar alla kommer att ombes gå till vallokalerna igen”, sade BBC:s politiska redaktör laura Kuenssberg.

Brittiska industri-PMI för augusti gav inte heller något stöd till det hårt pressade pundet, indexet sjönk till sjuårslägsta 47,4, från 48,0 i juli, i stället för den väntade uppgången till 48,4.

Definitiva industri-PMI för euroområdet kom in på 47,0 i augusti, vilket var oförändrat jämfört med det preliminära utfallet. Det innebär en uppgång från bottennoteringen 46,5 i juli men ändå den näst svagaste noteringen sedan början av 2013.

Markits chefekonom Chris Williamson noterade i en kommentar att handelskrig och tariffer fortsatt är den största orosfaktorn för producenterna, och att eskaleringen av handelsspänningarna i augusti har uppmuntrat till ytterligare riskaversion.

Svenska statsobligationsräntor stiger svagt på måndagsförmiddagen samtidigt som kronan har stärkts drygt 6 öre mot euron jämfört med vid svenska fredagsstängningen.

Silf/Swedbank rapporterade på morgonen att industri-PMI överraskade med en mindre uppgång i augusti, till 52,4 från 51,9 i juli, vilket var över de 51,2 som väntades enligt Infront Datas prognosenkät.

Silf/Swedbank noterar att augusti var nionde månaden i rad som PMI kom in under det historiska genomsnittet, men det svenska indexet går ändå ”på tvärs” med utvecklingen i framför allt euroområdet.

Industri-PMI avviker också från vad Konjunkturinstitutet rapporterade om tillverkningsindustrin förra veckan, där konfidensindikatorn sjönk till den lägsta nivån sedan juli 2013. I PMI steg också sysselsättningsindex medan KI rapporterade om kraftigt sjunkande sysselsättningsplaner.

Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, noterar i ett kundbrev att det var något lugnande att PMI-indexet fortsätter ligga över 50-nivån, ”men det är ändå en ganska låg nivå och indikerar trög tillväxt framöver i tillverkningsindustrin”.

”Tillväxttakten är en orosfaktor för Riksbanken, vilket understryker att banken kommer att hålla räntan oförändrad länge”, skriver han.

Tidigare gav Kinas två industri-PMI en något blandad bild av utvecklingen i augusti; det officiella indexet, som publicerades på lördagen, sjönk till 49,5, från 49,7 i juli medan Caixins index, på måndagen, oväntat steg till 50,4 från 49,9, vilket var den högsta noteringen sedan i mars.

Capital Economics noterade att uppgången i Caixins index drevs av inhemsk efterfrågan. Exportorderindex sjönk däremot till den lägsta nivån på nio månader, och ”den stora bilden är att PMI fortsatt tyder på en förnyad inbromsning i den ekonomiska tillväxten på årsbasis”.

Amerikanska statspappersräntor sjönk något efter svensk stängning på fredagen inför långhelgen i samband med måndagens Labor Day. Tidigare på fredagen steg USA-räntorna något på förhoppningar om återupptagna handelsförhandlingar mellan USA och Kina. I den avslutande handeln bidrog dock det kommande månadsskiftet till att köpare återvände till räntemarknaden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets