Återhämtning för USA-börserna

USA-börserna avslutade måndagens handel runt oförändrade nivåer, och trotsade därmed utfallet av europeisk makrodata som återigen överraskat på nedsidan.
Återhämtning för USA-börserna - wall-street-affarsvarlden-700_binary_6865772.png

Vid stängning var Dow Jones storbolagsindex upp 0,1 procent till 26.950. Det bredare indexet S&P 500 var oförändrat vid 2.992, medan Nasdaqs kompositindex var ned 0,1 procent till 8.113.

Tysk industri-PMI för september som kom in på den lägsta nivån sedan mitten av 2009, på nivån 41,4. Väntat var 44,0. Även på EMU-nivå sjönk det sammanvägda inköpschefsindexet i september. Det bör dock noteras att utsikterna inte bara är mörka utan Markits kombinerade inköpschefsindex för USA steg till preliminära 51,0 i september från 50,7 i augusti, en motvikt mot de annars något dämpade globala tillväxtutsikterna.

“Global tillväxt bromsas, men amerikansk ekonomi fortsätter tuffa på… Det är lovande nyheter, lovande datapunkter, men allt är inte riktigt klart än”, sade Ryan Nauman, strateg vid Informa Financial Intelligence, till Bloomberg News.

Sektorsvis gick det sämst för hälsovård och kommunikation – sektorerna backade cirka 0,5 procent. Sällanköpsvaror och IT var de sektorer som presterade bäst med uppgångar om dryga 0,3 procent.

Bland enskilda bolagsnyheter kan noteras att Facebook-aktien backade, efter nyheter om att bolagets konkurrenter talat med den amerikanska konkurrensmyndigheten FTC. Bolaget handlades ned 1,6 procent.

Kreditförmedlaren American Express uppgav att man ämnar inleda ett återköpsprogram om upp till 120 miljoner aktier samt höja utdelningen till 43 cent per aktie från tidigare 39. Nyheten fick aktien att stiga 1,2 procent.

Streamingjätten Netflix handlades ner 1,8 procent, delvis drivet av rädslorna för att konkurrenter likt Apple och Walt Disney äntrar streamingmarknaden. Men enligt analyshuset Loop Capital Markets skall den senaste tidens kurstapp ses som ett köpläge. Loop skriver att trots att bolagets aktie på kort sikt med konventionella värderingsmetoder kan ses som dyr, så är den långsiktiga potentialen rabatterad.

Nike avancerade 1,2 procent. Analytiker förväntar sig ett starkt första kvartal, som förväntas redovisas under tisdagen, delvis drivet av en lyckad sponsringssatsning av damfotbolls-världsmästerskapen.

Spelutvecklarna Take-Two Interactive backade 3,7 procent. Företaget har nu sålt 5 miljoner exemplar av sitt nya spelsläpp “Borderlands 3” under de fem första dagarna sedan lansering. Enligt konsensusprognosen förväntas spelet sälja 8 miljoner exemplar under det innevarande året.

E-handelskonglomeratet Amazon handlades ned efter att Morgan Stanley justerat ned sin riktkurs till 2.200 dollar per aktie. Analyshuset hänvisar till en viss marginalpress mot bakgrund av satsningen på endagsfrakt. Amazon-aktien var ned drygt en halv procent.

På råvarumarknaden upplevde oljepriserna viss volatilitet mot bakgrund av motstridiga rapporter om när saudisk oljeproduktion kan komma att vara tillbaka vid full kapacitet. WTI-terminen slutade dock dagen upp 0,6 procent.

Räntan på den amerikanska tioåringen var ned 1 punkt till 1,71 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.