Återhämtning på Asienbörserna

De asiatiska börserna rörde sig i positiv riktning på onsdagsmorgonen, i likhet med europeiska och amerikanska börser på tisdagen, efter en viss upptining i tonläget mellan USA och Kina gällande handelskonflikten.
Återhämtning på Asienbörserna - pil-asien-upp-affarsvarlden-700_binary_6853001.png

Kinas och Hongkongs börser såg tydligast uppgångar, med Shanghai och Shenzhen på plus 1,3-1,6 procent och Hang Seng på plus 0,7 procent. Nikkei stod för en mindre ökning på 0,4 procent.

Nissans aktie föll kraftigt på Tokyobörsen efter att fordonskoncernen redovisat sämre resultat än väntat för det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret 2018/2019 och spått ett kraftigt lägre resultat än väntat för kommande helår efter börsens stängning på tisdagen. Kursen dök också 3 procent på tisdagen efter att källor läckt till tidningen Nikkei att bolagets vinstguidning skulle komma in klart lägre än snittförväntan.

Även läkemedelsjätten Takeda rasade 7 procent sedan bolaget guidat för förlust på grund av förvärvskostnader i samband med uppköpet av Shire. Takeda räknar med förlusten 193 miljarder yen för kommande verksamhetsår. Analytikerna hade räknat med vinstindikationer enligt Bloomberg. Också omsättningen beräknas komma in lägre än analytikerkonsensus. Aktien är nu ner mer än 20 procent jämfört med vid tidpunkten då Takeda offentliggjorde sitt intresse för Shire.

Den i helhet positiva utvecklingen sker trots att Kinas industriproduktion kom in lägre än väntat under natten. Ökningen på 5,4 procent under april, jämfört med motsvarande period föregående år, var över en procent lägre än analytikernas förväntan på 6,5 procent, enligt Reuters prognosenkät. Datapunkten kan dock innebära att Kina tittar på nya stimulanser, uppgav analytiker för nyhetsbyrån.

President Donald Trump kallade under tisdagen handelskonflikten mellan världens två största ekonomier för ”ett litet gräl” och lovordade samtidigt sin kinesiske kollega Xi Jinping. Xi Jinping fördömde på onsdagen utländska försök att omforma andra nationer som ”dåraktiga”, enligt Bloomberg.

”Att tro att ens egen ras och civilisation är överlägsen andras, och att insistera på att omvandla eller till och med ersätta andra civilisationer är dåraktigt i förståelse och katastrofalt i praktiken”, sade han.

Xi Jinping nämnde inte direkt Kinas handelskonflikt med USA, men kommentarerna bevakades noga eftersom det var presidentens första offentliga tal efter att konflikten trappades upp i fredags.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.