Återhämtning på börsen

Stockholmsbörsen återhämtade sig försiktigt i den inledande tisdagshandeln i linje med omvärlden, efter måndagens rejäla svenska nedgång som kom sedan deppiga tyska inköpschefer i tillverkningssektorn pressat framförallt europeiska industriföretagsaktier.
Återhämtning på börsen - omx-upp-700_binary_6954793.jpg

Riskkapitalbolaget EQT:s aktie rusade under hög omsättning i premiärhandeln.

Storbolagsindexet OMXS30 var kring 9.30-tiden upp 0,2 procent till nivån 1.641 sedan aktier för 1,5 miljarder kronor hade omsatts på Stockholmsbörsen.

Mindre cykliska bolag som teleoperatörer och medicinteknikbolag fortsatte att gå relativt starkt medan verkstadsbolag alltjämt pressades. I botten av OMXS30 återfanns Volvo som sjönk 1,7 procent, följt av flera andra industribolag.

Riskkapitalbolaget EQT, med rötter i Wallenbergsfären, rusade 26 procent till 84:70 kronor i sin handelspremiär på Stockholmsbörsen. Riskkapitalbolagets noteringserbjudande övertecknades mer än tio gånger och priset i erbjudandet blev 67 kronor per aktie, vilket var i den övre delen av det preliminära intervallet. Omsättningen i aktien var överlägset störst på Stockholmsbörsen på förmiddagen.

Fastighetsföretaget SBB steg 5 procent efter presentationen av nya mål samt ny utdelningspolicy i samband med att bolagets B- och D-aktier tagits upp till handel på Nasdaq Stockholms huvudlista. Målen kring belåningen är mer försiktiga än tidigare medan målet för storleken på fastighetsbeståndet har skruvats upp.

Forskningsbolaget Lidds sjönk 3,2 procent efter att ha presenterat positiva preliminära resultat från sin fas 2B-studie med bolagets längst framskridna projekt, Liproca Depot mot prostatacancer (LPC-004). Vissa aspekter kring hur effekterna såg ut mellan olika dosgrupper kan ha bidragit till osäkerhet bland bedömare.

Sotkamo Silver steg 11 procent efter att ha meddelat att uppstarten av produktionen vid Silvergruvan slutfördes i augusti och att dotterbolaget Sotkamo Silvers månatliga ebitda-resultat var positivt under den nämnda månaden.

Beowulf har meddelat att resultat från Vardas prospekteringsarbete i Wolf Mountain, Kosovo, visar potential för ekonomisk mineralisering över ett “extensivt” bly-zinkmineralserat system. Aktien avancerade 3,8 procent.

Bland rekommendationer kan noteras att Macquarie har sänkt sin på stålbolaget SSAB till neutral. En annan analysfirma, Morgan Stanley, har samtidigt sänkt sin riktkurs på SSAB från 45 till 42 kronor, men upprepar rekommendationen övervikt. A-aktien var ned 1,1 procent till 27:53 kronor.

Bussföretaget Nobina har fått sänkt rekommendation från Pareto Securities till behåll. Riktkursen sänks från 70 till 68 kronor. Aktien, som gått upp med 20 procent de tre senaste månaderna, sjönk 0,7 procent till 62:95 kronor.

Kindred steg 2,2 procent. Omregleringens år 2019 har varit hårt mot bettingbolaget, men Kindreds vd Henrik Tjärnström lovar bättring i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

“Sverige kommer att fortsätta förbättras och inom en tid så kommer vi att vara tillbaka på samma lönsamhet som innan omregleringen. Hur lång tid det tar är lite upp till oss hur länge vi vill ligga på en högre nivå av marknadsföringsinvestering i Sverige”, sade Kindred-chefen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.