ATG om spelutredningen: ”Risk för priskrig”

Efter två år har spelutredningen äntligen överlämnats till regeringen. Nu väntar konsolidering på marknaden. Flera konkurrenter sneglar på Svenska Spel.

Det statliga monopolet är mest en papperstiger, för mycket av spelandet sker numera på nätet. Det har gjort lagstiftningen obsolet. Aktörer kan operera från andra länder, som Malta, och har då inga som helst problem med att vare sig marknadsföra eller tjäna pengar på svenskars spelande.

Svenska Spel har 40 procent av den svenska spelmarknaden, men bara en femtedel av onlinespelandet. Och de utländska bolagen är duktiga på att ta marknadsandelar. Förra året ökade de sina nettospelintäkter med 16 procent till 5,1 miljarder kronor. Därmed står omkring 25 procent av marknaden ­utanför svenska myndigheters kontroll och tillsyn.

Det är tillräckligt mycket för att staten ska anse sig ha förlorat kontrollen över spelmarknaden. Och börjat oroa sig över intäkterna. Det är också bakgrunden till den spelutredning som överlämnades till regeringen den 31 mars.

En del har redan börjat positionera sig för att buda på utvalda delar av Svenska Spels verksamhet. Svenska Fotbollförbundet har radarn inställd på bland annat Stryktipset och ­Måltipset. Även ATG har anmält sitt ­intresse för att inte missa någon smaskig ­affär, erfar Affärsvärlden.

Tvärtemot vad man kan tro är ATG:s vd Hasse Skarplöth inte bekymrad över att fler ska få erbjuda spel på hästar. Han ser i stället fördelar med att ATG själv ska kunna få licenser och därmed utveckla nya produkter på nya marknader. Men ett vinståter­betalningstak tycker han är viktigt.

– För våra ägare innebär ett slopat vinst­återbetalningstak också risk för priskrig som i sin tur drabbar hästsportens finansiering och som också påverkar staten genom lägre skatteintäkter, säger Hasse Skarplöth.

Svenska Spel värderas till 60–68 miljarder kronor före omregleringen och till 60–63 miljarder efter. Att inte värderingen skiljer sig så mycket åt är ytterligare ett kvitto på att monopolet egentligen bara funnits på papperet. Exakt hur mycket den konkurrensutsatta delen är värd går inte riktigt att säga men mindre än 30 miljarder.

I finansbranschen har excel-filerna redan åkt fram. Siffror över olika tänkbara scenarier bollas. Men det är långt ifrån säkert att det blir en affär. Flera Affärsvärlden talat med tror i stället att svenska staten kommer söka en liknande lösning som den i Danmark, i alla fall till en början. I Danmark infördes ett licenssystem redan 2012. Där delades Svenska Spels motsvarighet Danske Spil förvisso upp i två bolag, under ett gemensamt moderbolag. Hittills har inget sålts, trots intresse från privata aktörer. Tvärtom har Danske Spil köpt in sig i andra spelbolag. Och det kan mycket väl bli så att även Svenska Spels shoppinghumör vaknar till liv.

Det här är en nedkortad version av reportaget Plötsligt hände detEfter två år har spelutredningen äntligen överlämnats till regeringen. Nu väntar konsolidering på marknaden. Flera konkurrenter sneglar på Svenska Spel, som i sin tur planerar att växa sig mycket större..

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco