Atlas Copco: "Fortsatt stark orderingång"

2017-05-18 11:43
Den starka orderingången i Atlas Copcos gruvdel under det första kvartalet ser ut att fortsätta. Foto: Atlas Copco

Den starka orderingången i Atlas Copcos gruvdel under det första kvartalet ser ut att fortsätta, trots en del sättningar för vissa metallpriser på sistone. Det säger Helena Hedblom, chef för Atlas Copcos affärsområde Gruv- och bergbrytningsteknik, i en intervju med Bloomberg News.

Atlas Copco har anställt nästan 300 personer sedan årsskiftet, efter att ha friställt uppemot en femtedel av personalen, eller 2.500 personer, under de senaste tre årens ordertorka.

Affärsområdet fortsätter nu att rekrytera för att kunna tillfredsställa en stigande efterfrågan på framför allt ersättningsutrustning, säger hon, och nämner därpå fjärrstyrda och på sikt även självkörande gruvmaskiner som framtiden.

Frågan är, skriver Bloomberg och nämner en analys från Deutsche Bank, när investeringar i ny utrustning kan väntas börja ta fart igen. I dagsläget handlar det för gruvbolagen fortfarande mest om att köpa utrustning för att hålla i gång existerande gruvor eller öka produktionen där.

Enligt analysen kan sådana investeringar väntas öka med 20 procent nästa år, men den totala investeringsnivån väntas vara fortsatt låg.

Senare i år kan de alltmer kapitalstinna gruvbolagen däremot, spår Deutsche Bank, komma att besluta om en del nya gruvor och utvidgningar av existerande gruvor.

Orderingången på Atlas Copcos gruv- och bergbrytningsutrustning steg med 38 procent till 7,9 miljarder kronor under årets första kvartal, varav 28 procentenheter utgjordes av volymökningar (resten var positiva valutaeffekter).

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom