Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Atlas Copco tynger börsen

2017-07-17 13:20
Stockholmsbörsen Foto: Jörgen Appelgren

Stockholmsbörsen inledde börsveckan något uppåt, men en svag rapport från Atlas Copco fick index att vända ned på ett ögonblick. Rapportsäsongen har nu gått upp i full styrka och när veckan är slut kommer merparten av bolagen på OMXS30 att ha rapporterat för det andra kvartalet.

De ledande Europabörserna handlades till mindre förändringar på nedsidan, bortsett från Londonbörsen som steg.

Klockan 13.10 hade OMXS30 backat 0,6 procent till 1.637 och aktier för cirka 9,6 miljarder kronor hade hunnit byta ägare på Stockholmsbörsen.

Bland verkstadsbolagen rapporterade Atlas Copco, Sandvik och Alfa Laval. Atlas Copco var ett sänke på börsen med en nedgång på över 7 procent. Rapporten var svag både vad gäller orderingång och resultat. Nordea förväntar sig att de underliggande estimaten sätts ned med cirka 3 procent.

Sandviks rapport släpptes före utsatt tid. Trots ett bättre resultat än väntat och en något bättre orderingång än förväntningarna sänktes aktien dock strax under 3 procent efter vad som av RBC Capital Markets beskrivs som högt ställda förväntningar hos investerarna.

Bäst av de tre rapporterande verkstadsbolagen utvecklades Alfa Laval med en uppgång på 4,6 procent. Orderingången såväl som det justerade rörelseresultatet var starkt.

Hennes & Mauritz försäljning steg 7 procent i juni. Utfallet var i linje med SME Direkts konsensus. H&M har beslutat sig för att upphöra med månadsvisa försäljningssiffror och i stället göra kvartalsvisa uppdateringar. Ett besked kom även om att klädkedjan ska hålla kapitalmarknadsdagar. Aktien var upp 2 procent.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot, som i förra veckan ryktades vara på väg till Teva, planerar enligt källor till Bloomberg att fortsätta som vd för Astra Zeneca under överskådlig framtid. Aktien avancerade 2 procent.

Medicinteknikbolaget Getinge redovisade ett svagare resultat och orderingång än väntat. Bolagets utveckling under det andra kvartalet var inte tillfredsställande, enligt vd Mattias Perjos. Bland analytikerkommentarerna nämnde Handelsbanken att de hade svårt att hitta positiva inslag i rapporten medan Morgan Stanley påpekade en ökad oro för trenderna för orderingången och tillväxten. Getinge backade en bit under 8 procent.

Fönstertillverkaren Inwido föll också tungt och var ned 10 procent efter sin rapport.

Maskritartillverkaren Mycronic lyfte 3,6 procent efter att ha offentliggjort en order på ett Prexision-MMS mätsystem, samt en uppgradering av ett annat system, med ett sammanlagt värde av 18-22 miljoner dollar.

Vitrolife fortsatte upp närapå 9 procent efter fredagens rapport som visade på stark tillväxt.

IT-konsulten Knowit backade 2,4 procent efter att ha redovisat ett något lägre resultat trots stigande nettoomsättning. Byggvarukedjan Byggmax gick åt andra hållet och steg knappt 4 procent, sedan bolaget redovisat högre vinst och bättre bruttomarginal efter stigande omsättning.

SSAB A, som handlades drygt 2 procent högre, har höjts av Citi från neutral till köp.

SEB Equities inleder bevakning av spelbolaget Mr Green med rekommendationen köp och riktkursen 48 kronor. Spelaktien var upp nästan 4 procent till 39:90 kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom