Atlas tynger på börsen

2016-02-01 13:15 Affärsvärlden SIX
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Stockholmsbörsen höll sig kvar på minus när klockan passerat lunchtid på måndagen, i likhet med utvecklingen för de europeiska storbolagsindexen.

Atlas Copco tynger index och Nokia backar rejält efter patentuppgörelse. På rapportfronten var Uniflex ensamma att bekänna färg.

SIX Generalindex var vid klockan 13.55 ned med 0,6 procent till 449 och OMXS30-index backade 0,9 procent till 1.344. Omsättningen var 7,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen.

Kinas officiella inköpschefsindex (CFLP) sjönk mer än väntat i januari. Motsvarande utfall för Eurozonen som helhet visade också på en tillbakagång, även om utfallet var något bättre än väntat.

Mot bakgrund av det svaga kinesiska inköpschefsindexet, och uppgifter om ökat Opec-utbud, föll oljepriserna. På bolagsfronten backade Africa Oil 2,8 procent och Lundin Petroleum 2,1 procent.

Bemanningsföretaget Uniflex stod som enda rapportbolag på måndagen. Rörelseresultatet i 2015 års fjärde kvartal ökade till 9,5 miljoner kronor från 3,3 miljoner i samma period året dessförinnan. Samtidigt föreslogs en förhöjd utdelning. Aktien handlades 2,5 procent högre efter rapporten.

Redan i morgon tisdag väntas rapportflödet tillta med kvartalssiffror från bland annat Alfa Laval, SKF och Swedbank. På torsdag är det dags för fjolårets kursraket Fingerprint att visa sina delårssiffror och aktien tappade 4,3 procent inför detta.

Nokia stod som förlorare och backade hela 11 procent. Bolaget har nått en förlikning med Samsung om patentintrång och man väntar sig erhålla minst 1,3 miljarder euro relaterat till förlikningen och andra pågående medlingar.

"Jag är förvånad över att den går ned så mycket. Att den ska ned är motiverat men det här är en väldigt kraftig reaktion. 4-5 procent ned hade varit rimligt", sade Jan Dworsky, telekomanalytiker på Handelsbanken, till SIX News.

Banken Société Générale var inte helt tillfreds med rapporten från verkstadsbolaget Atlas Copco som släpptes till marknaden i torsdags. Både rekommendation och riktkurs drogs ned och A-aktien tyngde index med en nedgång om 2,4 procent.

Medicinteknikbolaget Getinge var däremot en av de aktier som gick emot strömmen och steg 2,1 procent. HSBC har efter en närmare titt på torsdagens rapport höjt rekommendationen till behåll från minska och dragit upp riktkursen från 250 till 260 kronor.

Även NCC fortsatte att klättra efter förra veckans rapportsläpp. Aktien avancerade 2,5 procent.

Deutsche Bank sänkte riktkursen på mätteknikbolaget Hexagon från 280 till 255 kronor. Rekommendationen behåll kvarstår. Aktien drogs ned 2,7 procent till 276,40 kronor.

Skidanläggningsföretaget Skistar gynnas av den svaga kronan samtidigt som helgdagarna har legat bra till i kalendern, vilket stöttar efterfrågan på skidresor. Historiskt sett visar sig köpläget i aktien ofta under sommaren men efter börsens svaga inledning på året är aktien köpvärd redan nu, skrev Dagens Industri. Aktien skjutsades upp 2,2 procent efter den analysen.

Affärsvärlden SIX

Premiumnyheter

Aktuellt inom