”Att vara daytrader är lite som att vara en hyena”

I dessa nyckfulla coronatider berättar Börspoddens John Skogman om sina tre största innehav, storslagna vinster och skamfyllda förluster, både på och utanför börsen.

– Att vara daytrader är lite som att vara en hyena, man måste vara där det finns möjligheter att jaga, det säger Börspoddens John Skogman som har varit daytrader i tio år och är veckans gäst i podden Affärsvärlden.

Och, tillstår han i podden Affärsvärlden, han är nog lite spelberoende men har lärt sig värdera risk på ett bättre sätt nu än för tjugo år sedan då han exempelvis spelade bort sin första lön på roulett eller satsade stora delar av sitt kapital på ett enda företag.

Men när all världens börser faller under några dagar, eller när han har förlorat väldigt mycket pengar, hur gör han för att orka återvända till skärmarna och fortsätta långa eller korta aktier? För det första försöker han, som alla andra daytraders, att ta hem pengar i börsrörelserna om de så går upp eller ner och för det andra handlar det om att kunna disciplinera sig, hålla huvudet kallt och ”inte panikera” – något som blir lättare med åren.

– När man har tagit dåliga bets vill man bara skylla ifrån sig: ”det är alla andras fel” men du måste göra och tänka som basketspelaren Kobe Bryant gjorde: du måste gå upp tidigare och jobba ännu hårdare för att hitta andra affärer, säger John Skogman i podden Affärsvärlden. 

Att försöka bli daytrader är lätt men att kunna fortsätta och leva på det har visat sig vara svårare. John Skogman och poddkollegan Johan Isaksson har delat kontor med många andra som har drömt om ett friare liv som daytraders men sett hur flera av dem slås ut på vägen. På deras förra kontor hade de en whiteboardtavla med amerikanska arméns kända uttryck: MIA: Missing in action, samt KIA: Killed in action.

– Ofta, när någon hade gjort dåliga trades kom de inte till kontoret och då hamnade han i kategorin Missing in action. Och när personen senare sade upp sin kontorsplats hamnade man i Killed in action.

Numera vet John Skogman att han, och alla andra i finansbranschen ibland gör bra affärer och då trillar det in pengar men ibland blir det tvärtom, och har man tillräckligt med kapital behöver ett felsteg inte vara hela världen.

– Men det värsta är om man förlorar pengar när man är ung för man känner stress eftersom man faktiskt behövde pengarna. Ofta måste man spara ihop mer pengar innan man sätter igång, jag skulle säga att man behöver runt en miljon kronor.

Hela intervjun med John Skogman hittar du i podden Affärsvärlden.

 

verktyg

icon-followup

Uppföljning

Här ser du hur alla våra aktieråd har gått.

icon-analysis

Analysarkiv

icon-portfolio

Portföljer

icon-upside

Uppsidan

icon-prefguide

Pref-guiden

uppkopsguiden

Uppköpsguiden

borsen-idag

Börsen idag

aktierek

Aktierekommendationer