Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Attacken i London: Bilden av angriparen börjar klarna

2017-03-24 09:10
Misstänkt terrorattack i London. Minst tolv skadade människor finns på Westminster Bridge nära det brittiska parlamentet. Foto: TT

Bilden av 52-årige Khalid Masood som dödade fyra personer i attacken i London börjar klarna. Han beskrivs som en mycket religiös, trevlig småbarnsfar.

Brittiska medier beskriver Khalid Masood som en man som konverterat till islam. En källa säger till Sky News att han var en "mycket religiös, vältalig man".

– Han var en trevlig kille. Jag brukade se honom här ute när han jobbade i sin trädgård, säger Iwona Romek, som tidigare bodde granne med Masood och hans familj, till Birmingham Mail.

Romek säger att hon inte kunde föreställa sig att han skulle kunna utföra ett terrordåd.

Masood var enligt uppgifter gift och hade tre barn. Han har enligt polisen använt flera olika identiteter och har bott i grevskapet West Midlands där Birmingham ligger.

Flera räder

Efter attentatet i London, där Masood styrde sin bil mot fotgängare och därefter knivhögg en polis vid parlamentsområdet, har polisen gjort räder på sex adresser i Birmingham och London.

Sammanlagt har fem män och tre kvinnor i åldrarna 21 till 58 gripits, misstänkta för förberedelse till terrordåd. Masoods tidigare fru, en 39-årig kvinna, är en av dem som gripits av polisen, enligt The Telegraph. Polisen har sökt igenom vad som tros vara hennes lägenhet i östra London.

Masood är tidigare dömd flera gånger, bland annat för vålds- och vapenbrott, men inte för några terrorrelaterade brott. Han har tidigare undersökts av underrättelsetjänsten MI5, misstänkt för våldsam extremism, men utredningen lades ned.

"Han var inte föremål för någon pågående utredning, och det fanns inga underrättelser om hans avsikt att utföra en terrorattack", skriver Londonpolisen i ett uttalande.

Uppmaning från IS

Även om polisen tror att Masood agerade på egen hand har terrorgruppen IS sagt att han var en av deras "soldater", som utförde dådet efter att de uppmanat till attacker mot länder som slåss mot jihadister i Irak och Syrien.

Enligt en amerikansk regeringskälla kände Masood personer som ville kriga för jihadistgrupper.

– Han umgicks bland annat med personer som misstänks vara intresserade av att åka utomlands och gå med i jihadistgrupper. Men angriparen själv gjorde aldrig det, säger källan.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom