Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!
Vad trevligt att du vill logga in. Vi ser att du inte har ett aktivt konto. Var vänlig kontakta kundtjänst: 08-617 80 00

Autoliv rusar på börsen

2017-09-14 12:20
Stockholmsbörsen. Foto: Henrik Isaksson / IBL

Stockholmsbörsen noterade en försiktig uppgång vid lunchtid på torsdagen.

Autoliv var en vinnare efter beskedet i samband med kapitalmarknadsdagen i Frankfurt, Tyskland, om en uppdelning av bilsäkerhetsföretaget.

Vid tolvtiden var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,4 procent till nivån 1.586. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 6,6 miljarder kronor.

Autoliv klättrade 9 procent. Förutom intention att dela upp bolaget, med tillhörande nya mål för de respektive delarna, levererades även uppdaterade mål för den befintliga strukturen. Autoliv siktar på att ha en försäljning som överstiger 12 miljarder dollar 2019 i befintlig struktur. Det ska ställas mot det tidigare målet som att bolaget skulle "nå" 12 miljarder samma år.

Bland övriga storbolag placerade sig Fingerprint högt inom OMXS30 med en uppgång på 1,6 procent medan SSAB intog en sistaplats med ett tapp på strax under 1 procent.

Catena Media backade knappt 8 procent till 79:50 kronor. Priset i den placering där tre storägare minskat sina innehav blev 80 kronor. Sammantaget placerades 2 miljoner aktier, vilket kan jämföras med den avsikt som meddelades på onsdagen som var att sälja 2-3 miljoner aktier.

SAS lyfte 1,3 procent. Strejken bland flygbolagets norska piloter är avblåst sedan de två norska fackförbunden NSF och SNF och SAS har tecknat ett treårigt avtal. I samma sektor fast på Oslobörsen avancerade Norwegian med 10 procent. HBK Holding, under ledning av Björn Kjos, har köpt cirka 0,8 miljoner aktier i det norska flygbolaget.

VBG noterades 1,3 procent högre. Bolaget aviserade på morgonen en order värd 13 miljoner dollar gällande leverans av elektriska klimatsystem till den amerikanska busstillverkaren Eldorado National.

Intrum Justitias vd Mikael Ericson har tidigare flaggat för att han avsåg att öka sitt innehav i kredithanteringsbolaget. Nu har han köpt 11.000 aktier och på börsen reagerade Intrum med en uppgång på 4,4 procent.

Många av onsdagens kursvinnare fortsatte upp på torsdagsförmiddagen. Hansa Medical steg 4,6 procent, Gaming Corps var upp 2,4 procent och Tobii noterades 2,4 procent högre.

Att Apples nya flaggskeppstelefon kommer med en inbyggd ansiktsigenkänningssensor är ett stort steg mot en bredare användning av tekniken, uppgav Tobiis vd Henrik Eskilsson till Di Digital sent på onsdagskvällen.

Carnegie, som på onsdagen mäklade en storpost i Tobii, fortsatte på torsdagen med att mäkla större aktieposter i både Addtech (2,1 procent av kapitalet) och Beijer Ref (1,4 procent).

Paradox belönades med en uppgång på 7 procent. Danske Bank har inlett bevakning av spelbolaget med rekommendationen köp och en riktkurs på 94 kronor.

Ett antal rekommendationer gav avtryck i börslistorna. Avega och Cinnobers aktier avancerade båda två runt 8 procent efter köpråd i Affärsvärlden.

FM Mattson gick upp 5,6 procent efter att Kepler Cheuvreux tagit upp bevakning med en köprekommendation.

Bank of England väntas lämna styrräntan oförändrad då banken lämnar räntebesked på torsdag klockan 13.00. Av 58 tillfrågade bedömare i Bloomberg News prognosenkät räknar samtliga med att styrräntan lämnas oförändrad på 0,25 procent.

Makro i övrigt:

- USA: nyanmälda arbetslösa, veckodata kl 14.30

- USA: KPI augusti kl 14.30

- USA: Bloomberg konsumentförtroende kl 15.45

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom