Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Avanza faller efter rapport

2018-07-12 10:01
Foto: Johan Hallnäs / TT

Indexförändringarna var små när handeln på Stockholmsbörsen började på torsdagen.

Flera bostadsutvecklare syntes i nyhetsflödet och en färsk dom i Stockholms tingsrätt väntades också påverka sektorn.

Omkring klockan 9.50 var OMXS30 ned 0,2 procent till 1.524. Aktier för cirka 1,3 miljarder kronor var omsatta.

Sex till tio veckors försening av upplåtelseavtal samt inflyttning räcker för att häva ett köp av en nyproducerad bostad enligt Stockholms tingsrätt, skriver Svenska Dagbladet på torsdagen utifrån en ny dom. "Tingsrättsdomen lär sända chockvågor i hela nyproduktionen", skrev SvD.

Tobin Properties har rapporterat om kraftigt sjunkande resultat för andra kvartalet. Nettoresultatet sjönk till -3,7 miljoner kronor, att jämföra med 15,9 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Bindande avtal om försäljning av lägenheter tecknades till ett värde av 49 miljoner kronor, ned från 417 miljoner. Aktien handlades ned 0,5 procent.

D Carnegie lyfte 5,5 procent. Bolagets fastighetsportfölj har värderats upp av Savills, vilket får bolaget att varsla om en positiv resultatpåverkan med omkring 1,8 miljarder kronor före skatt under andra kvartalet. Ett annat fastighetsbolag, Victoria Park, sjönk 1,2 procent efter att under andra kvartalet nått ett driftnetto på 165 miljoner kronor, att jämföra med 150 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Nätmäklaren Avanza föll tungt efter sin rapport som innehöll ett rörelseresultat som sjönk till 90 miljoner kronor i andra kvartalet, att jämföra med 103 miljoner motsvarande kvartal i fjol. Bolaget aviserade även kostnadsökningar över tidigare prognos. Aktien tappade hela 12 procent.

Bioinvent har fått klartecken av amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA för en ny fas 1/2a-studie med läkemedelskandidaten BI-1206 i kombination med rituximab i patienter med non-Hodgkins lymfom som återfallit eller blivit resistenta mot nuvarande behandling. Aktien lyfte hela 19 procent på nyheten.

Ericsson och Nokia hamnade under viss press, sedan det kinesiska telekombolaget ZTE tecknat ett avtal med USA som gör det möjligt för bolaget att bedriva affärer i landet. Ericsson backade 1,3 procent och Nokia 1 procent.

Norska DNB föll 5,3 procent sedan banken förekommit de svenska storbankerna genom att rapportera för andra kvartalet. Resultatet var 2 procent lägre än väntat, med ett räntenetto som var ungefär i linje med förväntningarna, ett bättre provisionsnetto och ett klart lägre tradingnetto.

Autoliv steg 0,4 procent efter att av Exane BNP Paribas ha fått en höjd rekommendation till outperform från underperform.

Electrolux höjs till köp från neutral av Bank of America Merrill Lynch och var upp 1,8 procent, medan Epiroc sänks av samma bank till underperform från neutral och sjönk 0,6 procent.

Pareto sänker riktkursen för Boliden till 300 kronor från 340 vilket fick aktien att tappa 0,7 procent till 273:30 kronor. Pareto höjer även rekommendationen för SSAB till köp från tidigare behåll, vilket bidrog till att A-aktien lyfte 1,8 procent.

Betsson steg 1,5 procent. Spelbolaget har fått en höjd rekommendation till behåll av Danske Bank, från tidigare sälj.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom