Även Ratos tålamod har gränser

Ratos vill inte slänga bra pengar efter dåliga och sätter GS-Hydro i konkurs. Tråkigt för de anställda men en signal om Ratos ökade disciplin.

KOMMENTAR: Ratos och dess banker sätter ett innehavsbolag i konkurs. Konkursen i det finländska rörledningsbolaget GS-Hydro följer en offshorekris. När priset på olja föll och inte återhämtades så sänktes efterfrågan. Alltfler av GS-Hydros kunder kunde då inte betala för sig.

Självklart är det en tung dag för de anställda i GS-Hydro, även om ingen konkursprocess är den andra lik vad gäller nedskärningar.

Vad det här säger är samtidigt att Ratos tålamod med underpresterare har minskat. Åtminstone i fallen när långtidsförutsättningarna för att stoppa in nytt kapital gång på gång blivit svåra att se och motivera för Ratos aktieägare och bankfinansiärer. Det är inte samma sak som att Ratos blivit kortsiktiga och hårdhjärtade bolagsplundrare.

Ur aktieägarperspektiv är det bra att Ratos låter aktieägarnas kapital få jobba i innehav med acceptabla framåtblickande förutsättningar.

Affärsvärldens börsredaktion står fortsatt fast vid sitt köpråd. Ratos är missförstått och undervärderat som aktiecase och en långsiktig sparaktie.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco