Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Även Stockholmsbörsen förväntas upp

2019-07-19 08:38
Foto: Stina Stjernkvist/TT

Stockholmsbörsen väntas inleda veckans sista handelsdag upp, efter att fallit de senaste tre dagarna.

Fredagen är ännu en dag med en strid ström av kvartalsrapporter, med bjässar såsom SSAB, Boliden och Autoliv.

De amerikanska börserna vände upp på torsdagen efter ett uttalande från Fedchefen i New York, som menade att Feds effektivaste strategi i en tid präglad av låga räntor är att agera snabbt och sänka räntan vid första tecken på ekonomiskt trångmål. Uttalandet fick även de asiatiska börserna att stiga på bred front.

Vid 8.20-tiden var terminerna för tyska DAX och franska CAC40 upp 0,5-0,6 procent. IG:s förhandel indikerade samtidigt en uppgång på 0,4 procent för Stockholms OMXS30-index.

Såväl intäkter som rörelseresultat kom in lägre än väntat i Bolidens resultatmässigt viktigaste affärsområde Gruvor. Samma mönster sågs i affärsområdet Smältverk och koncernens resultat blev därför väsentligt sämre än väntat.

Omsättningen för ståltillverkaren SSAB var något högre än väntat, men resultatet var sämre. SSAB:s vd Martin Lindqvist skrev i kvartalsrapporten att en viss osäkerhet i hur konjunkturen kommer att utvecklas framöver finns och att efterfrågan förväntas bli svagare under det tredje kvartalet.

Substansvärdet för Kinnevik ökade med 6 procent under kvartalet, "framförallt drivet av en positiv aktiekursutveckling i Zalando och Tele2 samt positiva värdeförändringar på Livongo och Babylon, vilket till viss del motverkades av negativ värdeutveckling i Global Fashion Group", skrev Kinnevik.

Autolivs kvartalsrapport väntas klockan 12.00.

Utanför storbolagsindex rapporterade IT-konsulten Tieto ett rörelseresultat lägre än väntat. "Detta kvartal var unikt på många sätt och utvecklingsmässigt mötte det inte vår långsiktiga ambition", skrev vd Kimmo Alkio i delårsrapporten.

Byggbolaget NCC:s rörelseresultat blev 411 miljoner kronor i det andra kvartalet, vilket var lägre än det väntade 530 miljoner kronor.

Försvarskoncernen Saabs visade ett rörelseresultat på 630 miljoner kronor, vilket var högre än väntat. Samtidigt sjönk orderingången till 5.228 miljoner kronor (6.529). Saab spår fortfarande att försäljningstillväxten under 2019 kommer att vara i linje med bolagets långsiktiga finansiella mål, som är en årlig organisk tillväxt på 5 procent.

Betssons vd Pontus Lindwall är övertygad om att bolaget är rätt positionerad för en långsiktig positiv utveckling och tillväxt i Holland, framkom det i delårsrapporten. Intäkterna kom in i linje med snittestimatet medan rörelseresultatet var något lägre.

I halvårsrapporten som kom sent på torsdagen upprepade Millicom sina helårprognoser, trots att intäkter och ebitda för det latinamerikanska segmentet var något lägre än bolaget räknat med det första halvåret.

Omsorgsbolaget Attendo, som vinstvarnade den 18 juni, redovisade ett ebitda-resultat i linje med vad bolaget meddelade vid vinstvarningen. Resultatet per aktie blev -0:24 kronor (0:13).

Rörelseresultatet för byggbolaget Peab kom in 6 procent högre än vad analytikerna hade väntat.

Midsona hade en negativ organisk tillväxt på 10 procent under andra kvartalet, kopplat till det avslutade Alpro-försäljningsuppdraget.

På rekommendationsfronten har Sandvik fått en sänkt riktkurs från SEB Equities till 165 från 185 kronor, rekommendationen behåll upprepades.

SEB Equities har även sänkt riktkursen för Swedbank, från 200 till 165 kronor. Rekommendationen outperform upprepades.

Oljepriset fick stöd på fredagen i spåren av uppgifter om att USA har skjutit ned och en iransk drönare som var på väg mot ett amerikanskt fartyg i närheten av Hormuzsundet.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom