Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Avgörande för läkemedelsbolaget

2018-05-17 13:01

I dag är sista dagen för att teckna aktier i det lilla First North-noterade Annexin. Men aktien handlas under emissionskursen. ”Det är väldigt liten omsättning”, säger vd Jamal El-Mosleh.

Det lilla läkemedelsforskningsbolaget Annexin är ett av en rad bolag som i dagarna söker riskkapital genom att emittera nya aktier.

Vd:n Jamal El-Mosleh tillträdde i oktober. Ett av hans första uppdrag var att ordna fortsatt finansiering, trots att bolaget tog in cirka 50 miljoner kronor i en emission så sent som våren 2017. Det är det uppdraget som nu på torsdagen ska gå i mål.

Emissionskursen är satt till motsvarande 4,40 kronor per aktie. Ett problem är att aktiekursen är lägre än 4,40 kronor just nu. Den som vill köpa en aktie kan i stället köpa aktier billigare över finansmarknaden. I måndags var kursen nere i 3,80 kronor och under tisdagen och onsdagen handlades aktien på nivåer kring 4,00 kronor.

Kursen har fallit från 16,50 till 4,50 på ett år. Varför skulle en investering nu öka i värde?

- Det finns många argument till att man ska investera nu. Genom åren har 160 miljoner kronor investerats i projektet samtidigt som pre money-värderingen är 26 miljoner kronor. Lägre värdering ser jag som bra tillfälle att investera om man tror på bolaget och produkten men det finns många andra argument till att man ska investera nu. Vi utvecklar en mycket lovande läkemedelskandidat med First-in-class potential för flera hjärt- och kärlsjukdomar.. Med emissionen räcker pengarna till en fas I-studie, vilket vi bedömer kommer bli en mycket värdehöjande milsten i sig, säger Jamal El-Mosleh.

Hur länge räcker pengarna? Totalt 78 miljoner?

- Pengarna räcker till slutförandet av fas I-studien och åtminstone till och med första kvartalet 2020, säger Jamal el Mosleh

Varför skulle någon betala in pengar för nya aktier när aktierna går att köpa på börsen?

- Det är väldigt liten omsättning för tillfället, säger Jamal El-Mosleh och menar att om någon efterfrågar större mängder Annexin-aktier så skulle det betyda att kursen stiger.

Sista dag för att delta i Annexin-emissionen är idag torsdag. Enligt planerna ska emissionen dra in som mest 78 miljoner kronor.

Enligt en sammanställning av nätmäklaren Avanza planerar ett tjugotal bolag som knutna till någon av de svenska smålistorna att ta in kapital under andra halvan av maj. Fem av dessa bolag planerar samtidigt för en listning, en förstagångsnotering.

För investerare kan en ägarandel i dessa småbolag ge mångfalt tillbaka, men samtidigt är en inbetalning i dessa emissioner ofta riskabel.

Ett exempel på hur det kan gå är just Annexin, som listades på First North i april förra året. Arbetet är inriktat på en enda produkt, ett läkande protein.

Så här beskrev Affärsvärlden bolaget för ett år sedan:

”Bolaget är litet med blott tre personer på lönelistan. Förutom Annette Colin Lövgren, vd, är också forskningschefen och den medicinskt ansvariga Anna Frostegård samt finanschefen Carin Jakobson anställda.”

En vecka efter att bolaget förstagångsnoterades på First North lät sig dåvarande vd Annette Colin Lövgren bli intervjuad av Affärsvärlden.se. Hon var förvånad över att de nytillkomna aktieägarna, som hade betalt 16,50 kronor per aktie, nu sålde av sina innehav i rasande takt. Under de första dagarna halverades kursen. Under året som följde hopade sig kristecknen. Annette Colin Lövgren slutade i höstas och finanschefen Carin Jakobson sade upp sig i vintras och lämnar nu i dagarna. Kvar från den ursprungliga bemanningen är enbart den medicinskt ansvariga Anna Frostegård.

Calle Froste

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom