Avvecklingskostnader tynger JM

Bostadsutvecklaren JM:s intäkter och resultat i första kvartalet 2019 blev betydligt sämre än analytikernas förväntningar. Bolaget tar dock avvecklingskostnader på 180 miljoner kronor i kvartalet för JM Entreprenad. Siffrorna avser segmentsredovisningen. 
JM

Nettoomsättningen sjönk till 3 669 miljoner kronor (4 054), att jämföra med Factset analytikerkonsensus som låg på 3 768 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev 313 miljoner kronor (528), väntat rörelseresultat var 414 miljoner kronor. Rörelsemarginalen var 8,5 procent (13,0). 

Resultatet före skatt var 291 miljoner kronor (512), analytikerkonsensus var på 396 miljoner kronor. 

Resultatet efter skatt blev 285 miljoner kronor (486). Resultat per aktie hamnade på 3,30 kronor (5,70).

Antalet sålde bostäder var 667 (480) och antalet produktionsstartade bostäder 406 (570) i första kvartalet. Antalet bostäder i pågående produktion var 7 842 (7 672). 

“Vi har startat 2019 i linje med avslutningen av 2018 med stabil utveckling för bostadsaffären i både Sverige och utlandsverksamheten trots avvaktande marknad i Sverige och då främst i Stockholm. Bostadsmarknaden i Stockholm påverkas fortsatt av de skärpta amorteringskraven och den försiktigare hållningen från bankerna i kreditgivningen till bostadsköpare. Dessutom har ett stort utbud av nyproducerade bostäder i Stockholm en fortsatt dämpande effekt”, kommenterar vd Johan Skoglund i delårsrapporten. 

En gradvis stabilisering av marknaden och goda försäljningsinsatser har givit en fortsatt positiv boknings- och försäljningsutveckling i Stockholm med 238 sålda bostäder jämfört med 117 samma period föregående år.

Bostadsverksamheten i övriga Sverige uppvisar en god lönsamhetsnivå i en huvudsakligen stabil marknad med god försäljning under kvartalet. 

I Norge har aktivitetsnivån på bostadsmarknaden varit god och bostadsmarknaden i Finland har varit stabil under kvartalet.

“Efter genomlysning av affärsenheten JM Entreprenad har vi konstaterat att det saknas förutsättningar för att bedriva JM Entreprenads svenska husaffär stabilt och framgångsrikt. Beslut har därför fattats om att husverksamheten inom JM Entreprenad ska avvecklas. JM Entreprenads verksamhet inriktas därefter i Sverige mot anläggningsverksamhet i nuvarande form, där synergierna är tydliga med JM:s projektutveckling av bostäder”, kommenterar Johan Skoglund. 

” Avvecklingen innebär tyvärr varsel av medarbetare och större engångskostnad som redovisas under det första kvartalet. Vi är mycket angelägna om att så väl som möjligt omhänderta den personal som blir övertalig och säkerställa att pågående projekt överlämnas till våra beställare på ett bra sätt. Engångskostnaden i kvartalet för avvecklingen uppgår till 180 miljoner kronor. Nettokostnaden för genomförd omställning av JM Entreprenad under 2019-2021 bedöms uppgå till 30-50 miljoner kronor, där realiserade vinster uppkommer successivt under perioden”, kommenterar Johan Skoglund.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.