Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Bang & Olufsen vinstvarnar

2019-03-26 07:17
Foto: Joby Sessions / Future Publishing/REX

Den danska elektroniktillverkaren Bang & Olufsen meddelar att intäkterna i det tredje kvartalet i det brutna räkenskapsåret preliminärt kommer att uppgå till 710 miljoner danska kronor, motsvarande en nedgång med 18 procent.

Bolaget sänker också sin helårsprognos, skrotar sina treårsmål samt upphör med återköp av den egna aktien.

Det framgår av ett pressmeddelande som det danska bolaget skickade ut natten mot tisdagen.

Intäkterna i det tredje kvartalet är lägre än vad bolaget hade väntat sig och bolaget pekar framför allt på den kategori som kallas "Staged" där intäkterna backade med 34 procent och där särskilt region EMEA varit svagt.

Bang & Olufsen skriver även att det har misslyckats i fråga om att göra önskade förändringar i försäljnings- och distributionsnätverket.

Bruttomarginalen väntas bli 49,2 procent i det tredje kvartalet (44,4) och rörelsemarginalen bedöms bli 4,2 procent (5,7). Kassaflödet för det tredje kvartalet väntas bli -13 miljoner danska kronor (+34).

Bolaget spår nu att intäkterna för hela räkenskapsåret 2018/2019 kommer att minska med cirka 10 procent. Tidigare bedömning var att intäkterna skulle ligga på samma nivåer som föregående år.

Bang spår vidare att rörelsemarginalen för helåret kommer att blir 4-5 procent, ned från tidigare bedömning 7-9 procent. Kassaflödet för helåret spås bli negativt och landa i intervallet 200-250 miljoner danska kronor. På denna punkt var tidigare prognos över +100 miljoner.

Bang & Olufsen skriver vidare att bolaget på grund av utvecklingen inte kan hålla fast vid bolaget nuvarande treårsmål. Bolaget ska återkomma med nya mål i samband med årsredovisningen för 2018/2019.

Bolaget kommer även att upphöra med nuvarande återköpsprogram. I september lanserades programmet som omfattade återköp till ett värde om upp till 485 miljoner danska kronor.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom