Bank of England: Brexit kan slå hårt mot ekonomin

2016-11-30 08:24 Direkt Affärsvärlden
Bank of England Foto: All over press

Riskerna mot den finansiella stabiliteten i Storbritannien är fortsatt förhöjda och en oordnad Brexit kan ge skadliga effekter på banksystemet och ekonomin. Det skriver Bank of England i sin halvårsvisa finansiella stabilitetsrapport på onsdagen, enligt Bloomberg News.

Centralbanken skriver att man utvärderar potentiella effekter av att Storbritannien lämnar EU. Givet att en så hög andel av EU:s finansiella aktiviteter utgår från London kan allt som kan tvinga institutioner att förändra verksamheten utgöra riskfaktorer.

"Om sådana anpassningar sker inom en kort tidsrymd kan det finnas större risker för störningar i de tjänster som erbjuds till den reala ekonomin i Europa", skriver Bank of England i rapporten.

Utöver störningar för finansiella tjänster varnar centralbanken för risker för ytterligare försämring i investmentbankernas lönsamhet och för att mer komplicerade strukturer kan försvåra översynen.

Bank of England redovisade samtidigt resultat från de senaste stresstesterna av brittiska finansinstitut. Resultaten visar att banksystemet sammantaget är välkapitaliserat, men Royal Bank of Scotland uppfyllde inte alla mål och tvingas därför presentera en ny kapitalplan.

Testerna visade också vissa "otillräckligheter" hos Barclays och Standard Chartered, men dessa var inte så allvarliga att bankerna avkrävs nya kapitalplaner.

Direkt Affärsvärlden

Premiumnyheter

Aktuellt inom