Bank of England höjer tillväxtprognoser

Bank of England höjer sin tillväxtprognos för alla åren 2019 till 2021, samtidigt som inflationsprognosen sänks för 2019 och 2020.
Bank of England höjer tillväxtprognoser - bank-of-england-boe-700_binary_6947279.jpg

Det framgår av Bank of Englands inflationsrapport som presenterades i samband med räntebeskedet på torsdagen.

BNP väntas nu öka med 1,5 procent i år (1,2 procent i februariprognosen). För 2020 väntas en tillväxt på 1,6 procent (1,5) och 2021 en tillväxt på 2,1 procent (1,9).

Inflationen väntas tillfälligt sjunka ytterligare under 2-procentsmålet i närtid, till följd av lägre energipriser. På medellång sikt kommer dock stark efterfrågan öka det inhemska inflationstrycket och lyfta inflationen över målet. I slutet av året väntas inflationen vara 1,6 procent jämfört med tidigare 2,0 procent.

Enligt BOE kommer inflationen vara över 2-procentsmålet och stiga under 2021 om banken enbart höjer styrräntan en gång fram till dess, vilket är vad marknaden för närvarande räknar med.

KPI-inflationen väntas vara 2,1 procent under andra kvartalet 2019 (1,9) och 1,7 procent under andra kvartalet 2020 (2,2) och 2,1 procent andra kvartalet 2021 (2,1).

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets